Nieuwe PRRS-stam in Duitsland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuwe PRRS-stam in Duitsland

8-6-2017:  In Duitsland gaat sinds kort een nieuwe variant van het PRRS-virus rond. Het gaat om de Acro-stam die eerder in Oostenrijk gesignaleerd werd. Inmiddels is de nieuwe variant op ongeveer 25 bedrijven vastgesteld, zo meldt Topagar. GD roept varkenshouders en dierenartsen op extra alert te zijn en maatregelen te nemen om de insleep van de nieuwe PRRS-stam tegen te gaan.

De Acro-stam veroorzaakt hevige ziekteverschijnselen onder met name zeugen en biggen. De eerste symptomen doen vaak denken aan een acute influenza-infectie. Zeugen krijgen namelijk acuut hoge koorts en stoppen met vreten. Ook neemt in de besmette groepen het aantal terugkomers en verwerpers toe. Bij zeugen die hun drachtperiode uitdragen, worden veel meer biggen dood geboren. Onder de levend geboren biggen zijn veel niet levensvatbare biggen, wat leidt tot een hoog uitvalspercentage vlak na het werpen. Bij de gespeende biggen is de uitval ook duidelijk hoger.

Verspreiding in Oostenrijk

De Acro-stam is voor het eerst in Oostenrijk ontdekt in het voorjaar van 2015. Daar heeft het zich snel verspreid tussen varkensbedrijven, ongeacht of wel of niet werd gevaccineerd tegen de ziekte. Ook hier veroorzaakte een besmetting met de Acro-Stam een verhoogde uitval en meer terugkomers en verwerpers. Vanwege de agressieve ziekteverschijnselen vermoedden de Oostenrijkse autoriteiten aanvankelijk dat zij te maken hadden met een PPRS-type 1, subtype 3, dat veel in Oost-Europa voorkomt. Maar nader onderzoek wees uit dat het een variant is van het type 1, subtype 1, dat voorkomt in West-Europa.

Nog niet in Nederland

Volgens Tom Duinhof, GD-specialist varkensgezondheid, is de Acro-stam nog niet aangetroffen op Nederlandse varkensbedrijven. GD roept varkenshouders en dierenartsen op extra alert te zijn op symptomen en maatregelen te nemen om de insleep van de nieuwe PRRS-stam tegen te gaan. "De risicofactoren voor insleep van het PRRS-virus zijn contacten met varkens en mensen en veewagens die terugkeren uit Duitsland", aldus Tom Duinhof. "Daarom moeten varkenshouders een strikte scheiding aanbrengen tussen de veewagen inclusief de chauffeur en het bedrijf. Verder dienen de gebruikelijke maatregelen voor bezoekers nauwkeurig te worden nageleefd. En varkenshouders moeten extra voorzichtig zijn bij het gezamenlijk gebruik van machines. In Oostenrijk is deze stam van het virus waarschijnlijk een bedrijf binnengekomen via een gezamenlijke mestpomp." De stammen waar we tot nu toe in Nederland mee te maken hebben, veroorzaken doorgaans alleen milde symptomen. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.