Tegenvallende resultaten vruchtbaarheid?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Tegenvallende resultaten vruchtbaarheid?

23-5-2017: 

Koeien die aan de nageboorte blijven staan of baarmoederontsteking krijgen, hebben meer risico op vruchtbaarheidsproblemen. Veel problemen kort na het afkalven en rondom fertiliteit, zijn terug te voeren op de droogstand.

De droogstand is een cruciale periode in de lactatiecyclus van de koe. Verloopt deze periode niet optimaal, dan kunnen vlak na het afkalven complicaties ontstaan, die ook als gevolg kunnen hebben dat de koe moeilijker opnieuw drachtig wordt. Er zijn meer rietjes nodig of soms blijft ze gust en moet de koe afgevoerd worden.

Goed rantsoen

Een belangrijke voorwaarde voor een goede droogstand is een goed rantsoen, dat de energie- en eiwitvoorziening van droogstaande koeien goed dekt. De Droogstandscheck geeft u door middel van steekproefbloedonderzoek inzicht in de gehalten haptoglobine, NEFA, BHBZ en ureum bij uw koppel droogstaande koeien. Zo weet u of u goed zit met het rantsoen, of dat er aanpassingen nodig zijn. U ziet of de koeien meer risico lopen op problemen ná afkalven en dus op vruchtbaarheidsproblemen. Wist u bijvoorbeeld dat een koe met een sterk verhoogde NEFA- en/of haptoglobinewaarde negen keer meer kans heeft om aan de nageboorte te blijven staan?

Als u wil weten hoe uw koeien ervoor staan, doe dan de Droogstandscheck.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.