Alert blijven op PED

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Alert blijven op PED

3-5-2017: 

Het aanhoudende koude weer zorgt ervoor dat het PED-virus gemakkelijker kan overleven. Sinds begin april zijn er in het onderzoek naar PED dertien bedrijven positief getest. Dit zijn er meer dan in de maand maart; toen ging het om negen bedrijven. Het blijft daarom belangrijk uiterst voorzichtig te zijn met alle externe contacten, via zowel personen, ongedierte als veewagens. Dit geldt niet alleen in periodes met kouder weer, want ook bij oplopende temperaturen kan het PED-virus nog actief zijn.

Over de periode van januari tot eind april 2017 zijn er bij GD inmiddels veertig bedrijven positief getest op PED. Op al deze bedrijven was er sprake van diarree bij zeugen, vleesvarkens of biggen. In de meeste gevallen gaat het om bedrijven in het zuiden van het land.

Varkenshouders kunnen zelf veel doen om besmettingen te voorkomen. Het blijft van groot belang de hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven om insleep van PED te voorkomen. Bij een verdenking van PED is het zinvol om de diagnose snel te stellen. De diagnose wordt gesteld door het PED-virus aan te tonen in mest of bij sectie. Een snelle diagnose betekent dat er ook snel maatregelen kunnen worden genomen. 

Hygiëneprotocollen

Om te voorkomen dat het PED-virus zich verder verspreidt, is het belangrijk om de hygiëneprotocollen, die zijn opgesteld door alle betrokken organisaties, weer scherp in acht te nemen. Er zijn eigen protocollen voor erfbetreders uit de primaire sector, dierenartsenpraktijken, voerlevering, veetransporteurs, mesttransport en stalbezoek. Door deze protocollen nauwgezet te volgen kan schade bij varkenshouders worden voorkomen.

Lees hier welke andere preventiemaatregelen u kunt nemen.

Diagnostiek

Mocht u het vermoeden hebben dat uw varkens ziek zijn door het PED-virus, probeer de diagnose dan te bevestigen via laboratoriumonderzoek. GD biedt, naast een PCR-test op mestonderzoek of een E-swab met mest, ook een ELISA-test aan voor het aantonen van antilichamen tegen het PED-virus in bloed en serum. Klik hier voor meer informatie

Overleg vooraf met uw dierenarts of neem contact op met de Veekijker Varken (0900- 7100 000).


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.