Wateronderzoek zware metalen uitgebreid met ijzer

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wateronderzoek zware metalen uitgebreid met ijzer

20-4-2017:  Paarden kunnen heel efficiënt ijzer opnemen uit hun voedsel en water, maar dat heeft een keerzijde. Als dat voedsel of drinkwater te veel ijzer bevat kan hierdoor namelijk een ijzervergiftiging ontstaan.

De Nederlandse grond bevat van nature veel ijzer. Als het water met een puls opgepompt wordt die dieper gaat dan 100 meter blijkt er nauwelijks risico op een hoog ijzergehalte, echter als het water wordt gehaald uit ondiepere lagen is dat risico veel groter. Daarom kan water uit eigen bron of uit de sloot teveel ijzer bevatten. Dat kan een risico voor paarden zijn: ze nemen het ijzer heel efficiënt in de darmen op en dit wordt in de lever gestapeld. Uiteindelijk gaat dan de lever minder werken en krijgt het paard symptomen als vermageren, sloom, dorre vacht of kan het zelfs sterven. 

Het is dus verstandig drinkwater voor paarden, als dit uit een sloot of eigen bron afkomstig is te testen op kwaliteit en de aanwezigheid van zware metalen. Bij GD is daarom het zware metalen pakket (Veedrinkwater zware metalen, 10960) uitgebreid met ijzer. Naast onderzoek op ijzer, wordt het water verder onderzocht op: arseen, cadmium, chroom, koper, nikkel, lood en zink. Het tarief van het zware metalen onderzoek in water blijft ongewijzigd.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.