Problemen na slechte kwaliteit voedermiddelen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Problemen na slechte kwaliteit voedermiddelen

11-4-2017: 

Goede voeding is belangrijk voor iedereen, ook voor rundvee. Er zijn vele verschillende voedermiddelen beschikbaar en toegestaan voor diervoeding volgens GMP Plus, waaronder voor runderen. De grote diversiteit aan voedermiddelen levert geregeld vragen op, zoals “Hoeveel wortels kun je maximaal verstrekken?” Ook kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan als een product geen goede kwaliteit heeft.

Bij GD werd een rund aangeboden voor pathologisch onderzoek. Aanleiding was sterfte bij runderen na het eten van beschimmelde zoete aardappelen. Klinische verschijnselen bij deze dieren waren schuimbekken, bloedneus, zwaar ademen en ademhalingsproblemen. Bij een aantal dieren leidde dit tot sterfte. Bij pathologisch onderzoek werd vastgesteld dat er sprake was van longemfyseem en bloedingen in de luchtpijp, zonder verschijnselen van longontsteking. In zoete aardappels, die geïnfecteerd zijn met de schimmel Fusarium solani, ontstaat de stof 4-ipomeanol. Deze stof veroorzaakt typische longschade, waaronder longoedeem en bloedingen in de long. Het is aannemelijk dat de beschimmelde zoete aardappelen de problemen hebben veroorzaakt. 


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.