Ophok- en afschermplicht vogelgriep ingetrokken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Ophok- en afschermplicht vogelgriep ingetrokken

20-4-2017: 

Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is dusdanig afgenomen dat de meeste landelijke maatregelen, zoals de ophok- en afschermplicht, niet langer noodzakelijk zijn. Staatssecretaris van Dam van Economische Zaken heeft bijna alle landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep ingetrokken. De maatregelen waren ingesteld om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op een besmetting bij pluimveebedrijven te minimaliseren. Van de landelijke maatregelen blijven alleen de hygiënemaatregelen om de stal en het erf te mogen betreden voorlopig nog in stand.

De laatste uitbraak van vogelgriep in Nederland was op 23 maart bij een hobbyhouder. De laatste uitbraak bij een commercieel pluimveebedrijf was op 25 december 2016. Ook dateert de laatst gevonden  besmette wilde watervogel van 15 maart. Verder is er een afname van vogelgriep te zien in de ons omringende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en België. Op basis van een nieuwe risico-inschatting van vogelgriepdeskundigen is daarom besloten dat bijna alle landelijke maatregelen kunnen worden ingetrokken.

Maatregelen

Van de landelijke maatregelen blijven alleen de hygiënemaatregelen om de stal en het erf te mogen betreden voorlopig nog in stand. De hygiënemaatregelen verkleinen de insleep van allerlei ziektes in de stal. Alle overige maatregelen, zoals het verbod op tentoonstellingen met risico-vogels en het verplichte één-op-één vervoer van of naar eenden- en kalkoenenbedrijven, worden ook ingetrokken. De landelijke maatregelen hebben ruim 5 maanden geduurd.

Aantallen

In de periode 9 november 2016 tot en met 19 april 2017 zijn er acht pluimveebedrijven en één commerciële vogelhandelaar met vogelgriep besmet en in totaal zijn 15 bedrijven geruimd. In totaal zijn er 727.500 vogels geruimd; daarvan waren het 503.000 kippen, 217.900 eenden en 6600 andere vogels. Preventief zijn er 335.000 kippen gedood.

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Voorzorgsmaatregelen

Ondanks het afgenomen risico adviseert GD alert te blijven op mogelijke verschijnselen van hoogpathogene vogelgriep. Om insleep van vogelgriep te voorkomen is het belangrijk om (extra) aandacht te besteden aan de bedrijfshygiëne. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Sterfte onder wilde vogels kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Wat is vogelgriep nou precies? Hoe wordt het verspreid? En wat kunt u als pluimveehouder doen om insleep van vogelgriep te voorkomen? Ruth Bouwstra, sectormanager bij GD, legt het uit in deze video.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.