Hoe meet je insulineresistentie paard?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe meet je insulineresistentie paard?

20-4-2017:  Het Equine Metabool Syndroom (EMS) wordt gekarakteriseerd door een niet goed gereguleerde insulinehuishouding, een abnormaal verdeelde vetopslag en een verhoogd risico op hoefbevangenheid. EMS vindt zijn oorsprong in een combinatie van erfelijke aanleg met factoren uit de omgeving (waaronder voeding en management). Vroegtijdig signaleren van EMS en diagnostiek van een verkeerde insulineregulatie zijn voor paarden van belang om complicaties als hoefbevangenheid te voorkomen.

In 2016 deed een internationale EMS-expertgroep aanbevelingen voor diagnostiek en management van EMS. Hierin zijn onder andere twee manieren beschreven om een afwijkende insulineregulatie te diagnosticeren: het meten van insuline tijdens vasten en het meten van de insulinerespons na voeding. 

De eerste methode is het meten van glucose en insuline van paarden voordat ze ’s morgens krachtvoer krijgen of het weiland ingaan (GD Pakket EMS (10287)). Op basis van de glucose- en insulinewaarden worden aanvullende parameters berekend (HOMA, RISQI en MIRG). Deze zeggen iets over de oorsprong van de eventueel afwijkende insulineregulatie. 

De andere beschreven methode bestaat uit het geven van een vastgestelde hoeveelheid suikers (glucose of dextrose) en het meten van de insulineresponse gedurende de eerste uren na toediening. Ook hiervoor kunnen bloedmonsters naar GD worden gestuurd. De interpretatie van de resultaten is sterk afhankelijk van de werkwijze (bloedafname nuchter of na glucosebelasting).

Instructie EMS pakket

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.