Vraag & antwoord: Hoe kan ik de uitvoering van de vaccinatie tegen pokken controleren?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vraag & antwoord: Hoe kan ik de uitvoering van de vaccinatie tegen pokken controleren?

26-4-2017: 

Antwoord van Merlijn Kense, pluimveedierenarts:

Pokken worden veroorzaakt door besmetting met het avipoxvirus. De pokkenziekte kent twee vormen: de huidvorm en difterie. Bij de droge vorm (de huidvorm) ontstaan er vijf tot acht dagen na infectie wratachtige zweren, die na enkele weken weer indrogen en verdwijnen. 

Pokkendifterie verloopt ernstiger, waarbij de dieren door ontstekingen met verdikkingen in de mondholte of de slokdarm problemen krijgen met voer- en wateropname. Het sterftepercentage van deze vorm is 30 tot 50 procent. 

Het is mogelijk om de dieren preventief te laten vaccineren tegen de pokkendifterie. Maar hoe kun je nou controleren of de vaccinatie goed is uitgevoerd? 

De pokkenvaccinatie is een betrekkelijk eenvoudige vaccinatie om te controleren. Een week na de vaccinatie volgens de wing-webmethode verschijnen bij een goed uitgevoerde vaccinatie op de injectieplek entpokken (knobbels). Om een idee te krijgen of het koppel goed gevaccineerd is kun je honderd dieren controleren op de aanwezigheid van de entpokken. Bij goed gevaccineerde koppels worden bij bijna alle dieren entpokken gevonden.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.