Landelijk onderzoek geeft leidraad voor preventie van hoefaandoeningen bij paarden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Landelijk onderzoek geeft leidraad voor preventie van hoefaandoeningen bij paarden

2-3-2017:  De Gezondheidsdienst voor Dieren, de faculteit Diergeneeskunde en de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden hebben gezamenlijk een voor paardenbegrippen grootschalig onderzoek uitgevoerd naar hoefaandoeningen van paarden. 

In 2015 werd met behulp van 21 hoefsmeden beoordeeld welke van 12 te voren goed omschreven hoefaandoeningen werden gevonden bij de reguliere hoefverzorging van 942 paarden. Per bedrijf deed maar één paard mee aan het onderzoek en de bedrijven waren mooi verspreid over Nederland. De paarden waren van allerlei rassen en werden gebruikt in verschillende takken van sport. Ruim de helft van de deelnemende paarden werd op stro gehouden, 17,5 procent op zaagsel, 16,1 procent op vlas, 4,4 procent in de wei en 11,9 procent op een andere bodembedekking. 

Rotstraal, vaak slechts in een geringe vorm, was verreweg het meest voorkomende probleem en werd vooral gezien bij paarden die op een vochtige bodem werden gehouden en kwam minder vaak voor bij paarden met weidegang. Oppervlakkige hoefwandscheuren en zichtbare hoefringen werden ook veel gezien. Ernstige problemen zoals hoefkanker kwamen gelukkig maar zelden voor. Paarden die werden beslagen hadden significant minder oppervlakkige en diepe hoefscheuren. Er werd geen verschil gevonden in percentage hoefaandoeningen tussen paarden die ‘warm’ en paarden die ‘koud’ werden beslagen.

Al met al werd duidelijk dat bepaalde hoefproblemen vaak samenhangen met een bepaalde manier van huisvesting en management en dat de hoefsmid per paard c.q. per aandoening, mede op basis van dit onderzoek, een gericht advies aan de eigenaar van het paard kan geven. Hier vindt u het hele artikel

Hoefscorekaart

Tijdens het onderzoek is ook een hoefscorekaart ontwikkeld. Wilt u de graag de PDF van de hoefscorekaart ontvangen? Vul dan uw e-mailadres en uw functie in. U krijgt daarna gelijk een e-mail met daarin een link naar de PDF hoefscorekaart.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.