IJzervergiftiging via het drinkwater

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

IJzervergiftiging via het drinkwater

2-3-2017:  Paarden kunnen heel efficiënt ijzer opnemen uit hun voedsel en water, maar dat heeft een keerzijde als dat voedsel of drinkwater teveel ijzer bevat: dan kan hierdoor een ijzervergiftiging ontstaan. 

Met name water blijkt onder bepaalde omstandigheden een risicofactor. Leidingwater bevat minder dan 0,20 milligram ijzer per liter: dat is voor een paard in orde. Water uit een eigen bron of uit de sloot kan echter veel meer ijzer bevatten. Het hoogste risico hierop blijkt te bestaan in natte gebieden met een hoog grondwaterpeil (polders en rivierbeddingen). Normaal slaat het ijzer, onder invloed van zuurstof, neer als een oranjerode neerslag op de bodem van de sloot. Maar water afkomstig uit veengronden bevat ijzer dat gebonden is aan humuszuren. Omdat dit niet neerslaat nemen paarden het ijzer in de darmen op. Hierdoor kan er veel ijzer in de organen terechtkomen. In de lever kan een overmatige ijzeropname leiden tot (chronische) ijzerstapeling, waardoor het paard klachten kan vertonen van vermageren en sloomheid en in het ergste geval zelfs  kan sterven aan ijzervergiftiging. In de laatste vijf jaar constateerde GD in zestien gevallen ijzervergiftiging bij paarden. 

Of het water te veel ijzer bevat voor paarden, kan vanaf nu ook worden onderzocht met het onderzoekspakket veedrinkwater zware metalen (10960). Hieraan is zonder dat er een prijsverhoging mee gepaard gaat, ijzer als extra bepaling opgenomen. Hier vindt u het inzendformulier

Hier vindt u de referentiewaarden drinkwaterkwaliteit

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.