GD lanceert Pakket Diarree BIG

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

GD lanceert Pakket Diarree BIG

14-3-2017:  Een goede start is voor biggen van groot belang om gezond op te groeien. Diarree bij biggen in het kraamhok veroorzaakt darmschade, vochtverlies en verminderde groei met als gevolg een lager speengewicht. Om varkenshouders te helpen hun bigvitaliteit te optimaliseren, heeft GD het Pakket Diarree BIG ontwikkeld. Met het nieuwe pakket brengen de varkenshouder en dierenarts gezamenlijk mogelijke ziekteverwekkers in één keer in beeld en bepalen op basis van de uitslag van de PCR-test de juiste vervolgactie.

Hoofd Dierenartsen Sector Varkens bij GD Manon Houben vertelt: “De afgelopen jaren is er in de Nederlandse varkenshouderij veel discussie over de vitaliteit en uitval van pasgeboren biggen. Diarree in het kraamhok is een belangrijke oorzaak van uitval van zuigende biggen. Bij secties in het eerste halfjaar van 2016 is bij deze leeftijdsgroep in ongeveer vijftig procent van de gevallen de diagnose ‘maagdarmaandoening’ gesteld. De meest gediagnosticeerde maagdarmaandoeningen bij zuigende biggen zijn clostridiuminfecties en geboortediarree door E. coli.”

Veroorzakers van diarree bij biggen in één pakket

Het Pakket Diarree BIG bestaat uit een gecombineerde PCR-test, die verschillende diarreeverwekkers tegelijk kan aantonen in mestmonsters en ESwabs. Met de test is het mogelijk om een betrouwbaar kwantitatief inzicht te krijgen in de mogelijke bacteriële of virale veroorzakers van diarree bij biggen in het kraamhok. Op ongeveer twintig procent van de zeugenbedrijven komt diarree in het kraamhok geregeld voor. Het is belangrijk om te weten waardoor diarree bij zuigende biggen ontstaat, zodat de varkenshouder preventieve maatregelen kan nemen.

De gecombineerde PCR-test van het Pakket Diarree BIG bestaat uit:
E. coli inclusief gentypering F4, F5, F18, F6, F41, Stx2e: aangetoond, niet aangetoond (kwalitatief)
Clostridium perfringens inclusief toxinegentypering Clostridium perfringens alfa toxine, Clostridium perfringens beta toxine, Clostridium perfringens beta2 toxine: aangetoond, niet aangetoond (kwantitatief)
• rotavirus: aangetoond, niet aangetoond (kwantitatief)
Salmonella spp: aangetoond, niet aangetoond (kwantitatief)

Meer informatie over het Pakket Diarree BIG en de antwoorden op de meest gestelde vragen vindt u op www.gddiergezondheid.nl/pakketdiarree.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.