Wees alert op chronische leverbotziekte

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wees alert op chronische leverbotziekte

20-2-2017:  GD Veekijker Kleine Herkauwers krijgt op dit moment meerdere signalen uit het veld over hoge eitellingen voor leverboteieren. Ook bij pathologisch onderzoek wordt leverbotziekte als oorzaak van sterfte gevonden.

Chronische leverbotziekte leidt tot vermagering, oedemen, bleke of gele slijmvliezen, slechte vacht, abortus en sterfte. Naarmate de dracht vordert vergt deze meer van de ooien. Chronische leverbotziekte kan worden aangetoond door mestonderzoek.

Juiste methodiek mestonderzoek

GD Veekijker Kleine Herkauwers krijgt af en toe signalen dat er bij mestonderzoek van klinisch zieke schapen geen leverboteieren zijn gevonden, terwijl later toch chronische leverbotziekte wordt vastgesteld. Vaak wordt het mestonderzoek naar leverboteieren uitgevoerd met dezelfde methodiek als voor het mestonderzoek naar maagdarmwormen. Hierdoor is de kans groot dat ondanks een volwassen leverbotbesmetting geen leverboteieren worden gevonden. In geval van een verdenking van chronische leverbotziekte is het belangrijk om het mestonderzoek volgens de juiste methodiek uit te voeren. 

Kijk hier voor meer informatie


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.