Bigvitaliteit optimaliseren door betrouwbaar en compleet overzicht darmgezondheid van biggen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bigvitaliteit optimaliseren door betrouwbaar en compleet overzicht darmgezondheid van biggen

8-2-2017:  Diarree bij biggen in het kraamhok leidt tot uitval van biggen en een lager speengewicht. Uit de Monitoring Diergezondheid Varkens, rapportage eerste halfjaar 2016, blijkt dat bijna de helft van de zuigende biggen een maagdarmaandoening heeft. Diarree bij biggen komt dan ook vaak voor. GD werkt aan een product om een betrouwbaar en compleet overzicht te hebben van de darmgezondheid van biggen.

Vitale biggen, gezonde start

In de kraamperiode veroorzaakt diarree een hogere uitval, door darmschade en  vochtverlies. Ook neemt de groei af met als gevolg een lager speengewicht. Dit kan een slechte start van de big na spenen tot gevolg hebben.

Veroorzakers van diarree bij biggen

Diarree in het kraamhok wordt meestal veroorzaakt door een infectie met E. Coli of Clostridium eventueel gecombineerd met een Rota-virus,maar er zijn ook andere verwekkers. Het is belangrijk om te weten waardoor diarree bij zuigende biggen ontstaat, zodat de varkenshouder preventieve maatregelen kan nemen. Overigens is het zo dat er bij diarree niet altijd een ziekteprobleem is aan te wijzen. Soms is het biggennest te koud of hebben de biggen diarree door antibioticagebruik en is de darmflora verstoord. Het is dan ook verstandig om bij de diagnostiek van diarree bij zuigende biggen niet alleen te focussen op infectieuze oorzaken.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.