Vervoersverboden Zoeterwoude en Rees ingetrokken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vervoersverboden Zoeterwoude en Rees ingetrokken

27-1-2017: 

Het vervoersverbod dat recent werd ingesteld na een vogelgriepuitbraak in Zoeterwoude (provincie Zuid-Holland) is ingetrokken. Ook het vervoersverbod in Rees (in Kleve, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen) is ingetrokken. De getroffen bedrijven zijn na de ruiming gereinigd en ontsmet.

Met ingang van donderdag 26 januari gelden er rond Zoeterwoude geen beperkingen meer voor het vervoer van onder andere levend pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. De beperkingen rond Rees gelden met ingang van vrijdag 27 januari niet meer.

Een vervoersverbod is een maatregel bedoeld om verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan. Zo’n verbod geldt in een straal van 10 kilometer rond een getroffen bedrijf. De maatregelen kunnen op basis van de Europese regels 30 dagen na de reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf ingetrokken worden.

Er is op dit moment geen vervoersverbod meer in Nederland. Alle landelijke vogelgriepmaatregelen blijven onverkort van kracht.

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Er geen specifieke beperkingen meer aan de monsters die GD accepteert uit deze gebieden.

Voorzorgsmaatregelen

Om insleep van vogelgriep te voorkomen is het belangrijk om (extra) aandacht te besteden aan de bedrijfshygiëne. Tevens is alertheid op verschijnselen van (hoogpathogene) vogelgriep geboden. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Sterfte onder wilde vogels kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Wat is vogelgriep nou precies? Hoe wordt het verspreid? En wat kunt u als pluimveehouder doen om insleep van vogelgriep te voorkomen? Ruth Bouwstra, sectormanager bij GD, legt het uit in deze video.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.