Schmallenbergvirus aangetoond in lam met aangeboren afwijkingen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Schmallenbergvirus aangetoond in lam met aangeboren afwijkingen

12-1-2017:  In de eerste week van januari maakte een dierenarts melding van een verdenking van het voorkomen van het schmallenbergvirus (SBV) bij lammeren met aangeboren afwijkingen. Na contact tussen de GD Veekijker en de begeleidend dierenarts is besloten om een lam in te sturen voor pathologisch onderzoek. 

Op basis van het macroscopisch onderzoek werden afwijkingen waargenomen bij dit lam die passend zijn bij een infectie met het SBV. Bij de nadere diagnostiek is het SBV door middel van PCR aangetoond in de hersenen van het lam. 

Sinds de eerste melding is nog een aantal meldingen van geboorte van lammeren met aangeboren afwijkingen bij de Veekijker binnengekomen. In alle gevallen betrof het één of hooguit enkele lammeren per bedrijf.

In 2011, toen het SBV voor het eerst werd vastgesteld werden op een aantal bedrijven met een vroege start van het aflammerseizoen soms grote aantallen lammeren met aangeboren afwijkingen geboren. In 2011/2012 nam het aantal lammeren met aangeboren afwijkingen per bedrijf naarmate het aflammerseizoen vorderde snel af. Het SBV kan vanwege de aangeboren afwijkingen ook zorgen voor moeilijke geboortes. Het virus kan leiden tot het afbreken van de dracht, meestal alleen in het eerste stadium van de dracht. In 2011/2012 werden soms ook een afwijkende draagtijd en/of een afwijkende hoeveelheid vruchtwater waargenomen bij de ooien. Dieren die de infectie hebben doorgemaakt maken antistoffen aan. In 2012 bleek uit onderzoek onder veehouders en dierenartsen die nauw contact hadden gehad met misvormd geboren lammeren dat SBV geen zoönoseverwekker is.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Bel dan met de Veekijker Schaap Geit op 0900 710 00 00. Deze is op werkdagen bereikbaar van 15.00 tot 17.00 uur. Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.