Aandacht voor Marek: ook bij vleeskuikens

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aandacht voor Marek: ook bij vleeskuikens

10-1-2017: 

Het Marekvirus is het afgelopen jaar enkele keren aangetoond bij vleeskuikens. Wat is de ziekte van Marek nu eigenlijk en wat betekenen deze gevallen? 

De ziekte van Marek is een lymfoproliferatieve aandoening. Dat houdt in dat er tumorvorming plaatsvindt van weefsel dat afweerstoffen produceert. Het is een veelvoorkomende aandoening bij kippen. De ziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus, ook wel Marek Disease Virus genoemd. Het virus komt algemeen voor in de omgeving en is ongevoelig voor veel invloeden van buitenaf. 

Infecties bij commercieel pluimvee zijn bijna niet te voorkomen. De schade wordt zoveel mogelijk beperkt door preventieve maatregelen zoals vaccinatie. Klassieke en acute vorm De ziekte van Marek kent versc hillende uitingsvormen. De klassieke, neurale vorm is het gevolg van aantasting van diverse lichaamszenuwen en uit zich door zenuwverschijnselen bij aangetaste dieren, zoals verlammingen. De acute of viscerale vorm gaat gepaard met tumorvorming in diverse inwendige organen en uit zich vaak door plotselinge hoge uitval. De huidvorm met gezwollen veerfollikels en de oogvorm met afwijkende vorm en kleur van de iris van het oog en blindheid als gevolg kunnen ook voorkomen.

Sectie op dieren met verschijnselen en microscopisch onderzoek van aangetaste weefsels kan aanwijzingen geven voor Marek. In combinatie met aanvullende onderzoeken, zoals PCR, kan uitsluitsel gegeven worden. Nieuwe PCR-technieken maken het mogelijk om de hoeveelheid virus in bepaalde weefsels te bepalen.

Preventie 

Behandeling van de ziekte van Marek is niet mogelijk. De focus ligt daarom op preventie. Vaccinatie is effectief, mits het vaccin correct bewaard en toegediend wordt. Vaccinatie van vleeskuikens wordt in West-Europa niet uitgevoerd. Ondanks dat zijn uitbraken van de ziekte bij vleeskuikens uitzonderlijk.

Reiniging en desinfectie 

Nu er concepten zijn waarin de dieren langer dan 42 dagen gehouden worden, dient rekening gehouden te worden met klinische verschijnselen van de ziekte van Marek. Maar de ziekte komt ook op jongere leeftijd voor. Er zijn gevallen beschreven van uitbraken van de ziekte van Marek in koppels van drie à vier weken leeftijd. Ter preventie moet gedacht worden aan goede reiniging en desinfectie om het besmettingsrisico op heel jonge leeftijd te verkleinen of, in het uiterste geval, aan vaccinatie. 

Marek

Wereldwijd is de ziekte van Marek één van de meest voorkomende aandoeningen bij pluimvee die ontsteking veroorzaakt in één of meer perifere zenuwen, milt, lever, hersenen en andere organen. Het Marekvirus komt algemeen voor en infecties bij commercieel pluimvee zijn bijna niet te voorkomen.

Lees ook de hoofdpunten van Monitoring Pluimveegezondheidszorg 2e kwartaal 2016.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.