Wat kan ik het best doen met attentiedieren?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wat kan ik het best doen met attentiedieren?

6-12-2016:  Melkveehouders vragen het UGA Team nog wel eens wat het advies is bij attentiedieren. Bij koeien die een MPR-attentie krijgen op basis van celgetal kunt u het best eerst met een vierkwartierenschaaltje testen om welk(e) kwartier(en) het gaat. Het kan zijn dat het celgetal inmiddels weer laag is. U hoeft dan geen actie meer te ondernemen. Indien blijkt dat een kwartier sterk verhoogd is, doet u er goed aan bacteriologisch onderzoek te doen en op basis van de uitslag te behandelen.
Met handelen wachten tot de tweede MPR is niet aan te raden. Het duurt dan immers vier tot zes weken voordat u de koe weer tegenkomt. Dit zijn maximaal 84 melkmalen en dus 84 besmettingskansen. Hoe sneller er behandeld wordt, hoe groter de kans op een succesvolle genezing van de subklinische mastitis en hoe kleiner de kans op besmetting van andere koeien.
Bij elke tweede attentie adviseren wij om in ieder geval een melkmonster te nemen en in te sturen voor bacteriologisch onderzoek (BO Melk). Hoe u dat doet, ziet u in dit filmpje. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.