Vogelgriep bij pluimveebedrijf met leghennen in Friesland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vogelgriep bij pluimveebedrijf met leghennen in Friesland

13-12-2016: 

In Abbega (gemeente Súdwest-Fryslân) is op dinsdag 13 december 2016 bij een bedrijf met leghennen vogelgriep (H5) vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf zo spoedig mogelijk geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In totaal gaat het om ongeveer 63.000 leghennen. 

In het gebied van 1 en 3 kilometer rond het besmet-verklaarde bedrijf in Abbega liggen geen andere bedrijven. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond dit getroffen bedrijf in Abbega (zie kaartje). Dit vervoersverbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

Landelijke maatregelen aangepast

Het ministerie van Economische Zaken heeft de landelijke ophok- en afschermplicht en de bezoekersregeling die zijn ingesteld om verdere verspreiding van de vogelgriep te voorkomen, aangepast. Vooral pluimvee, watervogels en loopvogels zijn een risico voor de verspreiding van vogelgriep naar commerciële pluimveebedrijven. Daarom gelden de landelijke maatregelen alleen nog voor houders met deze vogels. Voor houders met andere soorten vogels gelden deze maatregelen dus niet meer. Voor het gebied met een vervoersverbod rond Biddinghuizen blijft de oorspronkelijke ophok- en afschermplicht en de bezoekersregeling van kracht. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft dit zojuist bekend gemaakt.

Alleen eigenaren van risicovogels zoals pluimvee, watervogels en loopvogels hebben te maken met de bezoekersregeling en de ophok- en afschermplicht. Dit geldt voor zowel de hobbyhouders als de commerciële pluimveebedrijven. Het houden van bijvoorbeeld roofvogelshows en het laten vliegen van gehouden postduiven zijn niet langer verboden. Ook het jachtverbod wordt ingetrokken. 

De deskundigengroep dierziekten heeft aangegeven dat op dit moment de bijdrage van het huidige jachtverbod aan de vermindering van het risico op besmetting van pluimveebedrijven gering is. Voor het gebied met een vervoersverbod rond Biddinghuizen gelden deze aanpassingen niet. Daar blijven de ophok- en afschermplicht en de bezoekersregeling van kracht voor houders van alle soorten vogels. Ook het jachtverbod blijft in dit gebied van kracht. Wel worden in dit gebied de maatregelen voor veehouders, zoals varkenshouders en melkveehouders met hobbyvogels aangepast. Deze veehouders kunnen hun runderen of varkens weer van het bedrijf afvoeren zonder aanvullende voorwaarden.

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Voorzorgsmaatregelen

Om insleep van vogelgriep te voorkomen is het belangrijk om (extra) aandacht te besteden aan de bedrijfshygiëne. Tevens is alertheid op verschijnselen van (hoogpathogene) vogelgriep geboden. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Sterfte onder wilde vogels kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Wat is vogelgriep nou precies? Hoe wordt het verspreid? En wat kunt u als pluimveehouder doen om insleep van vogelgriep te voorkomen? Ruth Bouwstra, sectormanager bij GD, legt het uit in deze video.

Geografisch overzicht uitbraken

Op deze website vindt u een actueel geografisch overzicht van de uitbraken van vogelgriep wereldwijd.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.