Veelgestelde vraag over diagnostiek vogelgriep

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Veelgestelde vraag over diagnostiek vogelgriep

21-12-2016: 

"Gezien de huidige AI-situatie maak ik me zorgen om mijn pluimveebedrijf. Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van diagnostiek, naast het wettelijk verplichte AI-monitoren en de wettelijke plicht te melden wanneer de uitval de vastgestelde normen overschrijdt?"

Antwoord GD-dierenarts Teun Fabri:
"Het is belangrijk om de voer- en wateropname te kunnen registreren en deze, in de gaten te houden. Ook bij leggende dieren moet het productieverloop dagelijks te beoordelen zijn. Als pluimveehouder bent u  verplicht om uw dierenarts te raadplegen als sprake is van:

  • ziektekundige problemen bij de dieren;
  • een daling in de voer- of wateropname van 5 procent of meer per dag, gedurende twee opeenvolgende dagen;
  • een productiedaling van 5 procent of meer per dag, bij leggende dieren, gedurende twee opeenvolgende dagen.

In die gevallen moet de dierenarts de koppel kunnen beoordelen en wordt waarschijnlijk sectie gedaan op een aantal dieren uit de koppel. Indien bij sectie een waarschijnlijkheidsdiagnose wordt gesteld maar (laagpathogene) AI als (deel van) de oorzaak niet uitgesloten kan worden, kan uw dierenarts monsters insturen naar het WBVR voor onderzoek op de aanwezigheid AI-virus. De zogenaamde uitsluitingsswabs. Daarmee kan worden uitgesloten dat er een variant van het (laagpathogene) AI-virus in het spel is.

Bent u dierenarts en wilt u via de GD Ophaaldienst voor monstermateriaal A.I.-EWS/ uitsluitingsswabs insturen? Gebruik daarvoor het online formulier.

Let op: is er sprake van verhoogde sterfte van meer dan 3 procent in één week, of van 0,5 procent of meer gedurende twee achtereenvolgende dagen bij dieren ouder dan 10 dagen, of 2 dagen achtereen 1 procent bij vleeskalkoenen? Dan bent u verplicht het landelijk EL&I-dierziektenmeldnummer te bellen (045-5463188)." 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.