PED-besmetting voorkomen door scherp te blijven op hygiëne

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

PED-besmetting voorkomen door scherp te blijven op hygiëne

8-12-2016:  Een tijdlang is het relatief stil geweest rondom PED (Porcine Epidemische Diarree), maar nu de winter is ingevallen is duidelijk dat het PED-virus weer actief is. Het aantal gemelde uitbraken ligt vooralsnog gelukkig lager dan in dezelfde periode in 2015. Bij GD komen wel veel vragen over PED binnen. Wat kunt u doen om verspreiding van het virus te voorkomen?

Het risico op een PED-besmetting is in de wintermaanden groter dan in de zomer. Het virus overleeft gemakkelijker bij lage temperaturen. In 2015 werden in de periode september tot december zestien gevallen van PED vastgesteld, nu zijn vooralsnog slechts enkele PED-gevallen door laboratoriumonderzoek bevestigd.

Het PED-virus verspreidt zich vooral via varkens en varkensmest. In 2015 waren de belangrijkste bronnen van een PED-uitbraak varkenstransportwagens en transporten van besmette biggen. Maar besmettingen via kleding en schoeisel van de diverse erfbetreders staan ook hoog op de risicolijst. 

Om te voorkomen dat het PED-virus zich in deze winter verder verspreidt, is het belangrijk om de hygiëneprotocollen, in 2015 opgesteld door alle betrokken organisaties, weer scherp in acht te nemen. Lees hier welke andere preventiemaatregelen u kunt nemen.

Hygiëneprotocollen

Voor alle erfbetreders bestaan verschillende protocollen: voor de primaire sector, voor dierenartsenpraktijken, voor voerlevering, voor veetransporteurs, voor mesttransport en voor stalbezoek. Deze protocollen zijn opgesteld door vertegenwoordigers uit de verschillende delen van de varkenssector. Door deze protocollen nauwgezet te volgen kan schade bij varkenshouders worden voorkomen.

Mestonderzoek

Mocht u het vermoeden hebben dat uw varkens ziek zijn van het PED-virus, probeer dan de diagnose te bevestigen via mestonderzoek. Uw dierenarts kan u hierbij helpen. In het GD-lab kunnen mestmonsters, in een potje of genomen met een Eswab, snel onderzocht worden op aanwezigheid van het PED-virus.

Overleg vooraf met uw dierenarts of neem contact op met de Veekijker Varken: 0900- 7100 000.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.