Overgang naar stalseizoen: meer mineralen is niet altijd beter

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Overgang naar stalseizoen: meer mineralen is niet altijd beter

5-12-2016:  Hebt u in de afgelopen periode ook het rantsoen van uw melkvee weer aangepast? Veel melkveebedrijven gebruiken de start van het stalseizoen om de mineralenvoorziening te optimaliseren. Een goed moment, want bij koeien met weidegang komen aan het eind van de weideperiode nogal eens tekorten aan bepaalde mineralen voor. Maar onderzoek van GD toont ook een duidelijke piek in de wintermaanden aan: overmaten aan mineralen komen het vaakst voor in de wintermaanden, met name bij melkgevende koeien.

Baat het niet, dan schaadt het soms wel

De verleiding kan groot zijn om onder het mom ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ flink wat mineralen bij te voeren. Mineralen zijn immers van groot belang voor de algehele gezondheid, vruchtbaarheid en weerstand van uw melkvee. Maar een overschot aan mineralen brengt, net als een tekort, diergezondheidsrisico’s met zich mee: het bovenmatig verstrekken van aanvullende mineralen kan zelfs een averechts effect hebben. 

Wat nemen uw koeien op aan mineralen?

Weet u of u niet te veel mineralen voert? Of misschien toch te weinig? De Mineralencheck van GD meet via periodiek tankmelkonderzoek wat uw melkgevende koeien daadwerkelijk hebben opgenomen aan jodium, selenium, zink en koper uit het rantsoen. U krijgt eenvoudig actuele mineralenoverschotten of -tekorten in beeld en kunt dus snel bijsturen. Zo weet u zeker dat u niet te veel of te weinig mineralen voert en komt u tot een optimale mineralenvoorziening. Dat is niet alleen goed voor de diergezondheid, maar ook zeker voor uw portemonnee.

Doe ook de Mineralencheck!

Ruim 2.600 melkveehouders profiteren inmiddels van het inzicht dat de Mineralencheck biedt. Via dit formulier kunt u zich ook eenvoudig aanmelden. Uw tankmelk wordt dan automatisch twee, vier of zes keer per jaar onderzocht:

Meld u nu aan!
Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.