Mineralen voor goede weerstand, vruchtbaarheid groei en vitaliteit

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralen voor goede weerstand, vruchtbaarheid groei en vitaliteit

14-12-2016:  Mineralen spelen een belangrijke rol in de weerstand, vruchtbaarheid, vitaliteit en groei van een zoogkoe en haar kalf. Daarom is het belangrijk dat mineralen voldoende worden opgenomen, zowel op stal als tijdens het weideseizoen. 

Tijdens de weideperiode is de mineraalopname meestal niet voldoende als die niet wordt aangevuld. Tijdens deze periode doet de koe een aanspraak op haar reserves. In de stalperiode is het aanvullen van de reserves het meest praktisch. Daarvoor is het nodig dat dieren voldoende mineralen opnemen. Wilt u een indruk krijgen of uw stalrantsoen voldoende mineralen bevat? Via bloedonderzoek krijgt u inzicht in de actuele opname van de jodium, selenium, zink en koper.
Lees meer over Pakket Spoorelementen

Mocht de opname aan mineralen onvoldoende zijn, dan kunt u in de meeste gevallen nog op tijd de mineraalvoorziening verbeteren voordat de koeien gaan kalven. Immers: juist rondom afkalven is het van belang dat de mineraalvoorziening op orde is, zodat het afkalven probleemloos verloopt en de kalveren vitaal zijn. 

Tip voor volgend jaar

Laat uw graskuilen of balen voor de winterperiode onderzoeken op voederwaarde en mineralen en spoorelementen. U kunt dan (in overleg met uw voervoorlichter of dierenarts) op basis van de kuilanalyse een inschatting maken van de voorziening van mineralen/spoorelementen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.