Leverbotinfectie bij zoogkoeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Leverbotinfectie bij zoogkoeien

13-12-2016:  Zoogkoeien met weidegang kunnen in het weideseizoen te maken krijgen met worminfecties, zoals leverbot. Leverbot komt steeds meer voor in Nederland, ook in gebieden waar die eerst niet werd gevonden. Ruw geschat blijkt een derde van de rundveebedrijven een risico te lopen op een besmetting met leverbot.

Sterfte door leverbot komt bij rundvee zeer weinig voor. Vaak is de leverbot sluimerend aanwezig, er is dan sprake van chronische leverbot. Er zijn dan geen duidelijke ziekteverschijnselen waar te nemen. Toch kan de schade aanzienlijk zijn door
  • problemen met de vruchtbaarheid; 
  • een tegenvallende groei; 
  • verminderde weerstand en daarmee vatbaarder voor andere infecties.

Controleren of leverbot speelt bij uw dieren?

Mestonderzoek is bij uitstek geschikt als u wilt controleren of er een leverbotbesmetting heeft plaatsgevonden in het afgelopen weideseizoen. U kunt per koppel een gepoold mestmonster inzenden. Stuur van vijf oudere dieren individueel de mestmonsters naar GD voor gepoold onderzoek, waar de monsters dan in gelijke porties worden afgewogen en gemengd. Op grotere zoogkoeienbedrijven kan het ook handig zijn de pinken na opstallen te controleren. Lees meer over leverbot

Salmonella

Leverbot speelt een zeer belangrijke rol bij de bestrijding van salmonella. Dieren met een leverbotbesmetting hebben door een lagere weerstand namelijk een grotere kans op ziekte en sterfte door salmonella. Ook is er een grotere kans op het ontstaan van salmonella-dragers.

Lees meer over salmonella

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.