Derde geval vogelgriep bij vleeseendenbedrijf Biddinghuizen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Derde geval vogelgriep bij vleeseendenbedrijf Biddinghuizen

2-12-2016: 

In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is op 1 december 2016 bij een derde vleeseendenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld, zo meldt het Ministerie van Economische Zaken. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, wordt zo spoedig mogelijk ook dit getroffen bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In totaal gaat het om circa 8500 vleeseenden. Voor eenden- en kalkoenenbedrijven geldt naast de eerder afgekondigde landelijke maatregelen per direct een aantal extra maatregelen.

Het derde getroffen bedrijf ligt in de 3-kilometerzone van het afgelopen zaterdag besmet verklaarde eendenbedrijf in Biddinghuizen. Eerder op 1 december maakte het Ministerie van Economische Zaken bekend dat ook bij een tweede bedrijf in de 3-kilometer-zone vogelgriep is vastgesteld.

In het gebied van 1 en 3 kilometer rond het derde besmet verklaarde bedrijf in Biddinghuizen liggen geen andere bedrijven. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor gevogelte afgekondigd in een zone van tien kilometer rond dit getroffen bedrijf. Dit gebied overlapt voor een groot deel met het eerder ingestelde gebied waar dit vervoersverbod al van kracht was. Dit vervoersverbod heeft betrekking op onder andere pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle eerder genomen landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht.

Landelijke maatregelen: eenden- en kalkoenenbedrijven

Voor eenden- en kalkoenenbedrijven gelden naast de eerder afgekondigde landelijke maatregelen per direct een aantal extra maatregelen. Ten eerste moeten eendenbedrijven een hygiëneprotocol naleven voor strooisel, waaronder het afdekken van de strooiselopslag en het schoonmaken van het materieel dat wordt gebruikt om het strooisel de stal in te brengen. Ten tweede mogen eenden of kalkoenen alleen worden vervoerd na een klinische inspectie. Ten slotte mogen transporten van of naar deze bedrijven alleen rechtstreeks plaatsvinden en onder voorwaarde van een hygiëneprotocol.

Landelijke maatregelen: alle pluimveebedrijven

De staatssecretaris heeft eerder een aantal landelijke maatregelen genomen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren geldt een ophok- en afschermplicht. Ook geldt er een bezoekersregeling voor de pluimveebedrijven. Bezoekers mogen alleen nog na strenge hygiënemaatregelen het erf betreden. Ook moet pluimvee klinisch worden geïnspecteerd binnen 24 uur voor vervoer naar een ander pluimveebedrijf. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobbyvogels ervoor zorgen dat hun vogels niet in contact komen met wilde watervogels. Ook mogen bezoekers niet in contact komen met gehouden vogels. Verder geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Voorzorgsmaatregelen

Om insleep van vogelgriep te voorkomen is het belangrijk om (extra) aandacht te besteden aan de bedrijfshygiëne. Tevens is alertheid op verschijnselen van (hoogpathogene) vogelgriep geboden. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Sterfte onder wilde vogels kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Wat is vogelgriep nou precies? Hoe wordt het verspreid? En wat kunt u als pluimveehouder doen om insleep van vogelgriep te voorkomen? Ruth Bouwstra, sectormanager bij GD, legt het uit in deze video.

Geografisch overzicht uitbraken

Op deze website vindt u een actueel geografisch overzicht van de uitbraken van vogelgriep wereldwijd.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.