Subtype H5N8 gevonden bij wilde vogels in Monnickendam

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Subtype H5N8 gevonden bij wilde vogels in Monnickendam

11-11-2016: 

Bij de dode wilde vogels die in Monnickendam zijn gevonden, is het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus aangetoond. Ook in Duitsland worden wilde vogels met een H5-variant gevonden. In Nederland, België en bepaalde regio's van Duitsland geldt een ophokplicht.

Met de uitslag H5N8, die Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) meldde, werd rekening gehouden, gezien de gelijkenis met besmettingen in Noord- en Zuid-Duitsland. Deze uitslag bevestigt nog maar eens het belang van hygiënemaatregelen en het naleven van de ophokplicht. Voor IKB-controles gelden aangescherpte eisen.

Ook in België is een ophokplicht ingesteld. In Duitsland, waar in twee deelstaten het hoogpathogene subtype H5N8 is gevonden (Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern) geldt een ophokplicht voor regio's Cloppenburg, Vechta, Oldenburg en Osnabrück, meldt het Niedersächsische Geflügelwirtschaft (NGW). In Duitsland is één bedrijf getroffen door een H5-variant van AI: een klein commercieel kalkoenenbedrijf in Schleswig-Holstein. Alle achttien kalkoenen zijn geruimd en er is een beschermings- en toezichtsgebied ingesteld.


Om insleep van vogelgriep te voorkomen is het belangrijk om (extra) aandacht te besteden aan de bedrijfshygiëne. Tevens is alertheid op verschijnselen van (hoogpathogene) vogelgriep geboden. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Sterfte onder wilde vogels kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Wat is vogelgriep nou precies? Hoe wordt vogelgriep verspreid? En wat kunt u als pluimveehouder doen om insleep van vogelgriep te voorkomen? Ruth Bouwstra, sectormanager bij GD, legt het uit in deze video.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.