Leverbot bij paarden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Leverbot bij paarden

2-11-2016: 

In het najaar treden nogal eens problemen op door leverbotinfecties bij (kleine) herkauwers. Ook over leverbot bij paarden krijgt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in deze periode veel vragen.

Hoewel paarden meer weerstand hebben tegen leverbot dan kleine herkauwers, kunnen zij wel een infectie oplopen. Leverbot wordt verspreid via een poelslakje en komt daardoor voor in gebieden met veel greppels en sloten. Verschijnselen die bij paarden kunnen worden waargenomen zijn een slechte algemene conditie, vermageren, slechte prestaties en een wisselende eetlust. Ook bloedonderzoek kan een aanwijzing geven: als er sprake is van bloedarmoede, verhoogde leverwaardes of verhoogde eosinofielen (soort witte bloedcellen), kan dat een indicatie zijn voor de aanwezigheid van leverbotten in het lichaam.

Diagnostiek

GD heeft een test voor onderzoek op leverboteieren, ook in de mest van paarden. Deze test geeft zeer specifiek het aantal leverboteieren per gram mest weer. Bij paarden komt het niet altijd tot ei-uitscheiding. Maar als een paard een vaag klinisch beeld vertoont, is een positief getest mestonderzoek wel een duidelijke aanwijzing. Ook voor een koppel paarden dat geweid wordt in een risicogebied (zie kaartje) kan het testen van een aantal dieren uit de groep een indicatie geven voor het risico dat deze groep als geheel loopt. Voor de test is circa 25 gram, liefst verse, mest nodig.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.