Jongvee opstallen: wacht niet te lang

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Jongvee opstallen: wacht niet te lang

3-11-2016: 

Staat het jongvee bij u al op stal? Wacht vooral niet te lang: gebruik het jongvee niet als grasmaaiers. Het opstallen is bovendien een mooi moment om de gezondheid van het jongvee te evalueren.

Herfstgras heeft weinig voederwaarde meer en de jonge dieren kunnen er niet goed op doorgroeien. Zet de dieren daarom tijdig op stal en zorg met winterrantsoen dat de groeicurve goed voortzet.

Scheren

Bij het opstallen kunnen de dieren al een forse vacht hebben ontwikkeld. Door koeien en jongvee bij het opstallen te scheren, voorkomt u dat de dieren hun warmte niet goed kwijt kunnen en gaan zweten. Een natte vacht vergroot de kans op ziekten als longontsteking en aandoeningen door huidparasieten. Met een geschoren vacht blijven de dieren schoner. 

Ontwormen

Veel veehouders ontwormen hun jongvee bij opstallen, terwijl blijkt - op grond van het beweidingschema - dat het jongvee alle gelegenheid heeft gehad om een goede weerstand tegen maagdarmwormen op te bouwen. Bij het opstallen is het dus nuttig om niet routinematig te behandelen maar eerst goed te bekijken of een behandeling wel nodig is. Een goede leidraad daartoe vormt de zogenaamde Sleutel voor de ontworming van jongvee. Binnen tien dagen na opstallen is het daarnaast goed om pepsinogeenonderzoek te doen. Dit geeft inzicht in de beschadiging van de lebmaagwand door wormen.

Klik hier voor meer informatie over worminfecties

Mineralenonderzoek

Overleg met uw dierenarts en als u twijfelt over de mineralenvoorziening van uw dieren, laat dan direct na opstallen van vijf pinken bloedonderzoek doen.

Klik hier voor meer informatie over voeding

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.