Feestelijke 10e editie Uiergezondheid Awards

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Feestelijke 10e editie Uiergezondheid Awards

11-11-2016:  Wim en Bea Nijland uit Holten, Robbert enThea Remmelink uit Doetinchem en Alfons Kraesgenberg uit Losser zijn de gelukkige winnaars van de UGA Uiergezondheid Awards 2016. De winnaars zijn bekend gemaakt tijdens het congres Gezonde Melkveehouderij op 10 november in de IJsselhallen in Zwolle.

Het was de 10e keer dat de Uiergezondheid Awards -onder toeziend oog van zo'n 250 bezoekers- werden uitgereikt. Ook dit jaar konden dierenartsen en andere bedrijven weer melkveehouders voordragen die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben neergezet op het gebied van uiergezondheid. Het UGA Team van GD koos uit alle voordrachten vijf genomineerden. Twee daarvan, Wim en Bea Nijland en Robbert en Thea Remmelink, kregen tijdens het congres een award namens de vakjury. Alfons Kraesgenberg kreeg de publieksprijs.

Maatschap Nijland-Jansen uit Holten

Voor Wim en Bea Nijland uit Holten is de Award de kroon op hun werk als melkveehouders. Ze hebben hun bedrijf met 135 melkkoeien verkocht en de nieuwe eigenaar krijgt meteen een koppel uiergezonde koeien. Al jaren zijn Wim en Bea scherp op de uiergezondheid, melken ze de hoogcelgetalkoeien altijd als laatst en achterhalen ze met bacteriologisch-DNA-onderzoek de boosdoener(s) bij uiergezondheidsproblemen. Problemen met S. aureus hebben ze al jaren niet meer. Bij Wim en Bea is het melken teamwork waarbij Wim trots opmerkte 'dat vrouwen secuurder zijn'.

Maatschap Remmelink uit Doetinchem

Ook Robbert en zijn moeder Thea Remmelink uit Doetinchem kregen van de vakjury de Uiergezondheid Award. Hun 150 melkkoeien worden met robots gemolken en daarbij scoren ze een tankmelkcelgetal van 88.000 bij een dierdagdosering van 0,65. Dat was in 2013 wel anders toen de melkveehouders te maken kregen met een Klebsiella-uitbraak. Dankzij een kordate aanpak en met hulp van specialisten kwamen ze de problemen te boven. 'We hadden drie jaar geleden nooit gedacht dat we vandaag hier op het podium zouden staan.'

Alfons Kraesgenberg uit Losser

Een derde prijs werd uitgereikt aan Alfons Kraesgenberg uit Losser. Hij kreeg de publieksprijs dankzij stemmen via het internet en SMS. De melkveehouder met 130 koeien was niet tevreden met een tankmelkcelgetal van 220.000 cellen/ml en werkte gestructureerd, protocolmatig en met succes aan een verlaging. De aanpak van omgevingskiemen met een sterke ligboxhygiëne noemt Alfons één van de succesfactoren.


Van links naar rechts: Wim Nijland, Bea Nijland, Thea Remmelink, Robbert Remmelink en Alfons Kraesgenberg met zijn zoon.

Workshops en lezingen

Naast de uitreiking van de UGA Uiergezondheid Awards was er tijdens het symposium, dat onder leiding stond van hoogleraar en GD-er Theo Lam, volop aandacht voor gezonde melkveehouderij, met als thema’s vruchtbaarheid en uiergezondheid. Vanuit verschillende invalshoeken werd de relatie tussen beide thema’s belicht en via workshops en lezingen kregen de bezoekers onderbouwde adviezen hoe beide te verbeteren. Met als doel een gezonde, vruchtbare koe met een lang en productief leven.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.