Constante daglengte in de stal

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Constante daglengte in de stal

16-11-2016:  Zeugen zijn zeer gevoelig voor de afname van de daglengte. Als de dagen korter worden, reageren zeugen daarop onmiddellijk met veranderingen in de hormoonhuishouding waardoor ze gevoeliger worden voor verstoring van de vroege dracht. Ze weten zo dat het ongunstige seizoen eraan komt. Daarom adviseren
we om te zorgen voor een constante daglengte, vooral in de dekstal en in de eerste maand van de dracht.

Juist in stallen waar licht van buiten binnenkomt, is het belangrijk om met aanvullende verlichting te zorgen voor een constant dag-nachtritme. De enige manier om dat goed te regelen, is met een tijdschakelaar. Omdat in augustus, als de dagen duidelijk korter beginnen te worden, de dag in Nederland ongeveer 16 uur duurt, wordt dat vaak genoemd als gewenste daglengte. De absolute daglengte doet er niet eens zoveel toe: in de winter zijn de dagen kort en blijven zeugen toch goed drachtig.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.