Wat kunt u met de uitslag van het Bedrijfsantibiogram Mastitis?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wat kunt u met de uitslag van het Bedrijfsantibiogram Mastitis?

22-11-2016:  Hebt u onlangs de uitslag van het Bedrijfsantibiogram Mastitis ontvangen? In deze animatie vertellen wij u wat u allemaal op de uitslag vindt en wat dat betekent.

De belangrijkste punten op een rij:

 • Op de uitslag van het Bedrijfsantibiogram vindt u alle op de Nederlandse markt geregistreerde mastitispreparaten: injectiepreparaten (I), droogzet- (D) en mastitisinjectoren (M).
 • Op de uitslag van het Bedrijfsantibiogram wordt voor vier groepen mastitiskiemen de antibioticagevoeligheid weergegeven:
  - Stafylokokken: Staph. aureus (SAU) en Coagulase Negatieve Stafylokokken (CNS)
  - Streptokokken: Strep. agalactiae (SAG), Strep. uberis (SUB) en Strep. dysgalactiae (SDY)
  - Coliformen: Escherichia coli (ECO)
  - Klebsiella: KLE

 • De antibiotica(on)gevoeligheid van de groepen mastitiskiemen wordt op de uitslag weergegeven met een gekleurd vakje:
  - Groen betekent dat de betreffende kiem goed gevoelig is voor het betreffende antibioticum.
  - Geel betekent dat de betreffende kiem matig gevoelig is voor het betreffende antibioticum.
  - Rood betekent dat de betreffende kiem ongevoelig is voor het betreffende antibioticum.
  - Als een bepaald antibioticum voor een bepaalde mastitisverwekker niet geregistreerd is (niet van toepassing), is het vakje grijs.
  - Een vakje met puntjes betekent dat voor deze kiemantibioticumcombinatie geen goede halfjaarvoorspelling mogelijk is.
  - Als een bepaalde mastitiskiem niet is gevonden, wordt dit aangegeven met een 0.
 • De antibioticagevoeligheid is met behulp van het Bedrijfsantibiogram betrouwbaar te voorspellen voor een periode van zes maanden.
 • Wanneer na zes maanden opnieuw een Bedrijfsantibiogram wordt uitgevoerd kunt u mogelijke veranderingen in de antibioticagevoeligheid op de uitslag zien door verandering van kleur en/of van de trend. In de kolom ‘Trend’ ziet u na meerdere uitslagen namelijk of de gevoeligheid van de betreffende mastitiskiem voor het betreffende antibioticum is verbeterd, verslechterd of gelijk is gebleven ten opzichte van de voorgaande uitslag.
 • Doordat u de antibioticagevoeligheid van de mastitiskiemen op uw bedrijf al vooraf in beeld hebt, kunt u samen met uw dierenarts de antibioticapreparaten kiezen met de grootste kans op een geslaagde therapie.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.