Zo zet u melkkoeien hygiënisch droog

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Zo zet u melkkoeien hygiënisch droog

3-10-2016:  Om de kans op mastitis tijdens de droogstand te verlagen is een goede hygiëne bij het toedienen van uierinjectoren aan het begin van de droogstand heel belangrijk. Daarom enkele tips voor een zo goed mogelijk resultaat.

Kies een schone plaats waar u georganiseerd kunt werken, bijvoorbeeld de melkput. U werkt het effectiefst door het toedienen van de injectoren per speen af te werken. U begint bij de speen die op dat moment het verst van u verwijderd is. Ontsmet de speenpunten eerst. Werk met een nieuw paar handschoenen en zorg ervoor dat gemorste injectorvloeistof niet in de melkbekers of melk komt. De injectorinhoud hoeft u niet in de speen omhoog te masseren. Als u werkt met injectoren zonder antibiotica (interne teatsealer) is het extra belangrijk uiterst hygiënisch te werken. Huisvest de dieren vervolgens in een schone en droge omgeving.
 1. Registreer koenummer en markeer de koe zodat ook anderen kunnen zien dat ze drooggezet is.
 2. Trek het kwartier/de uier leeg.
 3. Zorg dat de speen schoon en droog is en ontsmet de speenpunt. Gebruik voor iedere speen een nieuw desinfectiedoekje.
 4. Gebruik de korte injectorpunt.
 5. Breng de injector in en druk hem leeg.
 6. Dip de speen.

Zorg er bij gebruik van een interne teatsealer voor dat het middel in het tepelkanaal blijft door eerst eventuele lucht uit de injector te verwijderen. Knijp bij het inbrengen de speen bij de speenbasis (vlak bij de uier) met twee vingers dicht. 

Klik hier voor de UGA Injectie Instructiekaart met foto's


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.