GD monitort westnijlvirus

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

GD monitort westnijlvirus

10-10-2016:  Het westnijlvirus (WNV), een aangifteplichtige, maar niet bestrijdingsplichtige zoönose, wordt momenteel jaarlijks door GD gemonitord bij paarden op verzoek van de sectorraad paarden. Hulp van paardendierenartsen is daarbij welkom. Voor elk monster is een vergoeding van 10 euro beschikbaar. 

Het westnijlvirus kan zowel bij de mens als bij paarden ernstige klachten veroorzaken. In de meeste gevallen verloopt de ziekte echter subklinisch. WNV is een aangifteplichtige zoönose, maar het is niet bestrijdingsplichtig. Het virus wordt vanuit trekvogels overgedragen door muggen. Vogels zijn de reservoirs. Paarden kunnen het virus niet overbrengen op mensen of op andere paarden. Het paard is eindgastheer. Mensen worden besmet door muggen. Het paard heeft echter voor de mens wel een belangrijke sentinelfunctie (waarschuwingsfunctie): als er bij paarden in Nederland antistoffen tegen WNV worden gevonden, betekent dat extra waakzaamheid op het gebied van de humane gezondheidszorg.

Het doel van de monitoring is het verkrijgen van actueel voortschrijdend inzicht in de WNV-status in Nederland en snel te kunnen handelen bij een eventuele introductie in Nederland.

Monsters verzamelen

Tot eind november 2016 kunnen dierenartsen via dit inzendformulier bloedmonsters verzamelen. Per paardenbedrijf mogen maximaal twee monsters genomen worden van paarden die niet gevaccineerd zijn tegen WNV. De voorkeur gaat uit naar stallen met maximaal twintig paarden. De eigenaar moet toestemming geven voor gebruik van de resultaten in het kader van monitoring. Dit doet hij door het tekenen van het inzendformulier. Zowel de dierenarts als de eigenaar moeten daarom het inzendformulier tekenen.  

Mocht er een monster positief worden getest, dan is GD verplicht dit te melden aan de NVWA (aangifteplichtige ziekte). De NVWA neemt vervolgens contact op met u (de dierenarts) en de eigenaar om meer informatie (geschiedenis) te krijgen het paard. Het monster wordt daarnaast geconfirmeerd bij het CVI. Als de uitslag van de confirmatietest ook positief is, volgt een bedrijfsbezoek, waarbij van het betreffende paard een nieuw bloedmonster wordt genomen. GD zal u als dierenarts vervolgens ook inlichten en van eventuele benodigde informatie voorzien.

Het paard mag niet verplaatst worden naar een andere locatie zolang de uitslag van het ambtelijk bloedmonster (bloedmonster genomen door de NVWA) nog niet bekend is. Belangrijk om te vermelden is dat het bedrijf zelf niet op slot gaat. Als het ambtelijk monster positief is, volgt wel een screening van andere dieren op het bedrijf, onder andere door het nemen van bloedmonsters. Na dit proces wordt ook het paard volledig vrijgegeven. Het paard is immers zelf geen gevaar voor verdere besmetting.

Inzendformulier westnijlvirus Paard

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.