In het oog springende aandoeningen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

In het oog springende aandoeningen

10-10-2016:  In de diergeneeskunde wordt de term ‘in het oog springende klinische afwijkingen’ gebruikt voor opvallende, met het blote oog niet te missen afwijkingen. Hiervoor heb je geen meet- of luisterapparatuur, vergrootglas of test nodig. Zere oogjes, officieel keratoconjunctivitis, is letterlijk en figuurlijk zo’n in het oog springende aandoening, met bind- en hoornvliesontsteking als belangrijk kenmerk. Behandeling begint vaak met een goede dosis tender loving care.

Zere oogjes kan veroorzaakt worden door irritatie door een haartje, stofje, strootje of grasaar. Ook een naar binnen krullend ooglid (entropion) geeft zere oogjes, met name bij pasgeboren lammeren. Knipperen, knijpen en traanogen, vaak met een troebel of wit oog, zijn kenmerkende tekenen. Irritatie aan de ogen is zeer pijnlijk en kan tot vochtophoping en zwelling van het hoornvlies leiden waardoor het schaap of de geit tijdelijk blind raakt aan het betreffende zere oogje. In combinatie met lichtschuwheid levert oogirritatie een serieus welzijnsprobleem op.

TLC-behandeling

Een goede dosis TLC, tender loving care, is op zijn plaats. Worden de zere oogjes veroorzaakt door iets van buitenaf, dan biedt verwijdering soelaas. Als naar binnen krullende oogleden gecorrigeerd worden, verdwijnen de problemen zonder restverschijnselen. In het acute stadium is een pijnstiller met ontstekingsremmende werking zeer welkom. Schapen die tijdelijk blind zijn kunnen het best binnen gehouden worden in verband met lichtschuwheid. Bovendien kunnen ze dan gemakkelijk bij voer en water. Haal ze ook uit weides met sloten om verdrinken te voorkomen. Ook vormt vliegenbestrijding een belangrijk onderdeel van de aanpak van zere oogjes.

Lees meer over zere oogjes in de volgende Schaap en Geit. Het nieuwe nummer valt eind deze week op de mat.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.