Geen verse mais voeren aan melkvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Geen verse mais voeren aan melkvee

7-10-2016:  De maisoogst is begonnen. Op sommige bedrijven is de oude mais (bijna) op en wordt de verse mais meteen of snel na het inkuilen gevoerd. Dit kan zorgen voor verminderde gezondheid en productie bij het melkvee.
 
Door het voeren van een grotere hoeveelheid verse mais kunnen verteringsproblemen ontstaan die zich uiten in onder meer te dunne mest en melkproductiedaling. Verse mais bevat een grotere hoeveelheid suikers dan goed geconserveerde mais en koeien vreten deze mais vaak goed (meer opname).  Daarnaast is het meer broeigevoelig dan goed geconserveerde mais. Het advies is daarom om verse mais de eerste vier tot zes weken na inkuilen niet te voeren. Na die periode is een maiskuil meestal goed geconserveerd. Indien toch eerder begonnen wordt met het voeren van verse mais, let dan op de volgende aandachtspunten: beperkte gift, hoeveelheid langzaam opvoeren, voldoende structuurwaarde  totale rantsoen, verminderde hoeveelheid andere suikerrijke producten en voorkom broei van de kuil.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.