Voorkom onnodig behandelen bij maagdarmwormen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom onnodig behandelen bij maagdarmwormen

30-9-2016:  Het einde van het weideseizoen is hét moment om via bloedonderzoek te controleren of er schade door maagdarmworminfecties is opgetreden bij runderen met eerste weidegang. Dit kan door het gehalte pepsinogeen in het bloed (serum) te meten. De uitslag van het onderzoek geeft inzicht in de acute parasitaire belasting van de lebmaagwand en de noodzaak van ontwormen. Als een maagdarmworminfectie speelt bij runderen kan zich dit uiten in verlies aan eetlust, vermagering, lagere melkproductie, gewichtsverlies, een ruw haarkleed en soms diarree. Bij dieren in het eerste weideseizoen zijn de verschijnselen van een maagdarmworminfectie het duidelijkst. 

Pepsinogeenonderzoek (in bloed) geeft inzicht in de acute parasitaire belasting van de lebmaagwand en de noodzaak van ontwormen. Het bloedonderzoek dient uitgevoerd te worden binnen zeven tot tien dagen na opstallen. Pepsinogeenonderzoek bij opstallen kan u helpen om samen met uw dierenarts de juiste strategie te kiezen en kosten voor onnodig behandelen te besparen. 

Wel of niet behandelen?

Met gepoold pepsinogeenonderzoek kunt u onderbouwd besluiten om wel (bij hoge blootstelling aan maagdarmwormen) of niet (bij lage blootstelling aan maagdarmwormen) te behandelen. Behandelen van de laatste groep dieren belemmert de goede weerstandsopbouw en leidt er in de praktijk vaak toe dat de dieren als melkvaars of koe nogmaals behandeld moeten worden. Onnodig behandelen brengt dus niet alleen risico’s met zich mee van resistentieontwikkeling, maar kost ook extra geld als de dieren onvoldoende weerstand opbouwen, en op latere leeftijd een melkproductiedaling laten zien en nogmaals behandeld moeten worden.

Lees meer over maagdarmworminfecties


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.