Is het zinvol te vaccineren tegen snuffelziekte?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Is het zinvol te vaccineren tegen snuffelziekte?

26-9-2016: 

Antwoord van Paul Franssen, varkensdierenarts bij GD.

Hoewel snuffelziekte (PAR) een zeldzame aandoening geworden is in Nederland, vaccineren vrij veel bedrijven nog tegen ‘snuffel’. Voor een deel zijn dat bedrijven die in het verleden grote problemen hebben gehad met de ziekte. De Pm-plusbacterie kan lang aanwezig blijven op een bedrijf, dus het is ook niet verstandig om zomaar op te houden met enten. 

Om zeker te weten of de bacterie inderdaad is verdwenen, is onderzoek mogelijk van keel- en neusswabs. Op bedrijven waar langdurig geënt is, komen weinig Pm-plus-bacteriën voor. Slechts een paar monsters onderzoeken heeft als risico dat de bacterie onder de radar blijft. Voor maximale zekerheid is het raadzaam om enkele keren minstens 120 dieren te onderzoeken met tussenpozen van een paar maanden. Dat is erg veel en het advies luidt dan ook om eerst een steekproef van bijvoorbeeld veertig tot zestig varkens te onderzoeken. Als daar positieve dieren bij zitten is verder onderzoek niet zinvol. Aangezien de test erg gevoelig is, kunnen monsters gepoold worden. 

Sommige bedrijven in Nederland, zonder PAR-historie, enten tegen snuffel omdat ze weleens last hebben van niezende biggen. Niezen kan worden veroorzaakt door een virus (Porcine Cytomegalo virus, PCMV) of door een Bordetella-bacterie, waartegen het AR-vaccin ook werkt. Maar niezen kan ook ontstaan door irritatie van het neusslijmvlies door een hoog ammoniakgehalte in de stal. Enten tegen snuffelziekte is dan een erg drastisch middel en vaak onnodig. Alvorens te besluiten varkens te enten, is het altijd raadzaam eerst te onderzoeken of de betreffende ziekteverwekker echt de oorzaak is.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.