Bloedonderzoek vitaminen uitgebreid met bètacaroteen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bloedonderzoek vitaminen uitgebreid met bètacaroteen

29-9-2016:  Sinds kort kunt u binnen het Pakket Vitaminen ook onderzoek laten doen op bètacaroteen. Deze vitamine is van belang voor de voeropname, vruchtbaarheid en de weerstand van koeien. Omdat er aanwijzingen zijn dat bètacaroteen een steeds belangrijkere rol speelt bij de huidige koeien, is het vitaminepakket nu uitgebreid met bètacaroteen. Zowel serum als plasma kan worden ingestuurd. Gepoold onderzoek van vier tot zes dieren kan ook. Een tekort aan bètacaroteen uit zich bij volwassen runderen in verminderde voeropname, ruige vacht (haarverlies), verminderde
vruchtbaarheid, aan de nageboorte blijven staan, verminderde weerstand, slecht zicht en leverschade. Bij jongvee kan een tekort aan bètacaroteen verstoorde botgroei en trage groei veroorzaken. Bij volwassen runderen is bovendien de kans op mastitis een stuk groter.

Bètacaroteen in voeding

Vers gras bevat de hoogste gehalten aan vitamine E en bètacaroteen. Granen daarentegen zijn relatief arm aan deze vitaminen. Beide zijn nogal gevoelig voor licht, zuurstof en temperatuur en
worden daarom snel afgebroken. Vers gras bevat zo’n twee keer zoveel vitaminen als een kuil van zes weken oud. In een kuil van meer dan een half jaar oud is het vitamine E- en bètacaroteengehalte
soms met een factor tien gedaald. Omdat er een trend is dat steeds meer koeien niet alleen vers gras krijgen, maar ook allerlei andere producten waarin nauwelijks bètacaroteen of vitamine E zit, kan het nodig zijn om een keer de voorziening te bepalen. Voor zowel bètacaroteen als vitamine E geldt dat een koe hier niet veel van kan opslaan: het is bijna dagelijks nodig. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.