Veel hoesten bij weidende dieren kan duiden op longworm

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Veel hoesten bij weidende dieren kan duiden op longworm

2-8-2016:  Hoesten bij jong- en melkvee dat buiten loopt, en waarbij het soms opvalt dat ze daarbij hun kop en hals gestrekt houden, kan duiden op een longworminfectie. Deze diagnose kan gesteld worden door klinisch onderzoek van hoestende dieren en mestonderzoek van vijf dieren in hun eerste weideseizoen. 

Zorg ervoor dat de monsters binnen 24 uur en bij voorkeur gekoeld bij GD komen. Als de klachten al meer dan drie tot vier weken aanwezig zijn, is het beter om van vijf dieren bloedonderzoek op longworm te laten uitvoeren. Bij volwassen koeien kunt u via tankmelkonderzoek (in augustus en oktober) een indruk krijgen in hoeverre longworm in de koppel een rol speelt.

Schade door longworm

Longworm kan bij jongvee en melkkoeien veel schade veroorzaken. Het belangrijkste verschijnsel is hoesten bij inspanning, productieklachten, in conditie achteruitgaan en soms sterfte. Zeker als het jongvee niet gevaccineerd is,  is het nodig om een koppel goed in de gaten te houden en vooral goed te luisteren. Zodra u hoesten hoort bij opjagen moet u denken aan longworm. 

Vooral koeien zelf zijn een besmettingsbron van longworm. Koeien kunnen longwormlarven uitscheiden via de mest zonder verschijnselen te vertonen, maar ze kunnen ook klachten krijgen, zeker als ze voor het eerst met longworm in aanraking komen. 
Bij oudere koeien kunnen klachten optreden door het zogenaamde herinfectiesyndroom. Dit beeld is op basis van de verschijnselen niet te onderscheiden van een primaire infectie en behoeft een gelijke behandeling. Diagnostiek van dit herinfectiesyndroom kan uitsluitend plaatsvinden op basis van historie en verschijnselen, in het laboratorium kan dit niet worden aangetoond. Bespreek dit met uw dierenarts.     

Hebben uw koeien weidegang? En wilt u inzicht in de longwormstatus bij de melkgevende dieren? Dat kan, met het Worminfecties Tankmelk abonnement*. Klik hier voor meer informatie of aanmelden.

*Met het Worminfecties Tankmelk abonnement wordt jaarlijks uw tankmelk onderzocht op antistoffen tegen longwormen, maagdarmwormen en leverbot. Eind oktober krijgt u een duidelijk overzicht van de wormbesmetting bij de melkgevende koeien op uw bedrijf, met bijpassend advies.  

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.