Salmonella kan je wegmanagen, ook in waterrijke gebieden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Salmonella kan je wegmanagen, ook in waterrijke gebieden

18-8-2016:  Dat het in een waterrijk gebied lastig is om Salmonella Onverdacht te worden, dat weten veel Friese melkveehouders maar al te goed. Toch is het de Otterwille in Bantega gelukt, en zelfs zonder grote bedrijfsveranderingen. Met managementmaatregelen houden ze het bedrijf zo veel mogelijk vrij van ziektekiemen. Maatregelen die ze zelf normaal vinden. 

Familie de Jong Otterwille
Van links naar rechts: vader Germ met zonen Jan-Germ en Marten 

Schone laarzen

Net als veel andere Friese melkveebedrijven heeft de Otterwille te maken gehad met salmonella. Alsof het lot ermee speelde, zegt Jantje. “Precies op het moment dat het verplicht werd om aan te pakken kregen wij het. Terwijl we daarvoor steeds onverdacht zijn geweest.” In 2012 werd uit tankmelkmelkonderzoek duidelijk dat er salmonella was onder de koeien. Tegelijkertijd deed het gezin De Jong ook mee met een proef met de dierenarts omtrent salmonella, vertelt Germ. “We kregen een cursus om hier met hygiënemaatregelen aan de slag te gaan. Een onderdeel was bijvoorbeeld het schoonmaken van de laarzen elke keer als je naar een andere stal gaat.” Dat was overigens niet nieuw, vertelt Jan-Germ. “Bij ons is dat standaard. We zijn er druk mee. Als we gaan melken zijn we soms wel zeven keer aan het schoonspuiten. Bovendien blijft al het gereedschap in dezelfde stal als waar het gebruikt wordt.” 

Het gezin denkt bij alles na over de hygiëne. “Dat vinden wij geen aparte werkwijze, maar het gebeurt niet bij elke boer.” Voor de Otterwille zijn dit soort maatregelen belangrijk, en ze willen er nog wel verder in gaan: “We gaan steeds meer de varkenskant op, waarbij je in elke stal een ander overall en laarzen aantrekt.” Marten-Jan valt bij: “Dat is niet alleen goed om salmonella te voorkomen, maar voor elke ziekte.” 

Op het oog gezond 

Familie de Jong Otterwille
Naast hygiëne ondernam het bedrijf ook andere acties. “We hebben van alle melkgevende dieren individuele melkmonsters laten nemen en bloed van de droogstaande koeien en het jongvee. Daar kwamen acht ongunstige uitslagen uit”, vertelt Jan-Germ. Van die acht koeien kwam uit mestonderzoek dat vier koeien salmonella uitscheidden. Dat betekent dat de dieren dragers zijn (zie kader). Die koeien voerden ze meteen af. Voor moeder Jantje was dat moeilijk. “Het was frustrerend, want op het oogzijn de koeien gezond. Het gaat tegen ons systeem in om gezonde koeien af te voeren. Maar het is beter om het wel te doen, om meer ellende te besparen.”

Alert

Sinds die eerste keer is er nog een uitbraak geweest. In overleg met GD-buitendienstmedewerker Jan Strampel hebben ze opnieuw de dragers afgevoerd. Sindsdien is het rustig, maar ze zijn er wel alert op, zegt Jantje. “Als er eentje raar mest, dan gaat er direct een monster weg.” Haar oudste zoon beaamt dat. “Dunne mest hoeft nog niet direct een probleem te zijn, dat kan ook nog aan een rantsoenwijziging liggen. Maar sommige koeien vallen op. Dan laten we die meteen onderzoeken met een bloedje of een BO.” Of dat lastiger is als je met z’n vieren bent? Nee hoor, zegt Marten-Jan. “We zijn het heel snel eens. Je hebt meer ogen, dus je staart je niet altijd blind.”

Dit artikel is een verkorte versie van een langer artikel, dat in de Herkauwer is verschenen.

Het hele artikel leest u hier

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.