Neospora bij 17 procent van verwerpersbloedjes

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Neospora bij 17 procent van verwerpersbloedjes

2-8-2016: 

Als veehouder weet u als geen ander hoe frustrerend verwerpen is. Neospora is één van de belangrijkste oorzaken van verwerpen: in 2015 werd bij 17 procent van de verwerpersbloedjes neospora aangetoond. Via bloedonderzoek kunt u eenvoudig uitzoeken of neospora de oorzaak is van verwerpen, zonder direct de hele koppel te hoeven onderzoeken.

80 procent van de melkveebedrijven heeft te maken met neospora. Naast de directe schade van het verwerpen zelf, kan een besmetting generaties lang op een bedrijf in stand worden gehouden. Laat daarom standaard een verwerper ook op  neospora-antistoffen onderzoeken.

Familielijnonderzoek

Bedrijven die niet deelnemen aan Neospora Tankmelk, maar waar bij onderzoek op een individuele verwerper neospora-antistoffen worden aangetoond, kunnen kiezen uit twee manieren van aanpak. De veehouder kan starten met het Neospora Tankmelk en afhankelijk van de uitslagen tot een plan van aanpak komen. Een andere benadering is een direct onderzoek van de familielijn van de verwerper. Overdracht van koe op kalf is namelijk de belangrijkste besmettingsbron. Meer dan 80 procent van de kalveren geboren uit besmette koeien is eveneens besmet. Op deze manier kan een neosporabesmetting generaties lang op uw bedrijf blijven. Familielijnonderzoek kan uitsluitsel geven over eventuele andere besmette dieren. Door nakomelingen hiervan niet aan te houden, werkt u geleidelijk maar consequent aan het voorkomen van verwepers in de toekomst.  


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.