Longworminfectie vastgesteld in koppel melkkoeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Longworminfectie vastgesteld in koppel melkkoeien

5-8-2016: 

In een koppel melkkoeien is via mestonderzoek van vaarzen longworm gediagnosticeerd. Besmettingen met longworm worden opgelopen in de weide. Met name vanaf medio augustus worden besmettingen gediagnosticeerd. 

De klinische klachten op het bedrijf waren hoesten, vermageren en melkproductiedaling (de gemiddelde productie was gezakt van 30  naar 26 liter). Zoals vaker het geval is, betrof het hoestklachten van de gehele koppel (jonge en oudere koeien) en is de infectie op dit bedrijf veroorzaakt doordat de vaarzen, die de eerste twee jaar opgestald zijn geweest, na het afkalven met de melkkoeien naar buiten zijn gegaan. Deze gevoelige dieren pikten een longworminfectie op, maakten een paar cycli door en hebben voor een massale besmetting van de weide gezorgd, die niet alleen andere gevoelige dieren heeft besmet, maar ook eerder besmette dieren (oudere melkkoeien). Bij deze laatstgenoemde groep kunnen gelijke klachten (hoesten en productiedaling) optreden, die veroorzaakt worden door een overreactie van het immuunapparaat. Dit wordt ook wel het ’herinfectiesyndroom’ genoemd. Herinfectie kan meerdere jaren achtereen bij dezelfde koppels dieren klachten geven. Omdat de cyclus in deze dieren vaak niet volledig wordt doorlopen, zijn geen volwassen wormen aanwezig, waardoor in het laboratorium de besmetting niet wordt aangetoond. Het advies is om bloed of mest van runderen te onderzoeken die voor het eerst in aanraking zijn gekomen met longworm en hoesten. Bij een hoestende koppel melkkoeien is tankmelkonderzoek op longwormafweerstoffen vanaf augustus zinvol.            

Vorige week schreven we al over longwormdiagnostiek. Klik hier om dat artikel te lezen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.