Het belang van biosecurity volgens Philippe Gelaude

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Het belang van biosecurity volgens Philippe Gelaude

2-8-2016:  Hij sprak over het belang van ‘bioveiligheid’, of ook wel biosecurity tijdens het Pluimveesymposium in Eersel op 26 mei. Philippe Gelaude, pluimveedierenarts bij de Belgische versie van GD, Diergezondheid Vlaanderen (DGZ), heeft zich gespecialiseerd in bioveiligheid en vertelt erover.

De belangrijkste manier om ziekten te voorkomen, blijven volgens Philippe voorlichting, preventieve maatregelen en verhoogde bioveiligheid. “Vooral bij de toegang van mensen op het bedrijf. Denk dan aan specifieke bedrijfskleding en schoeisel, een hygiënesluis en het creëren van een vuile en propere zone. Het is belangrijk dat de pluimveehouders de maatregelen zelf ook toepast, anders heeft het geen zin. Iedereen die buiten de stal komt kan wat meenemen. Het helpt om de bioveiligheid zoveel mogelijk te optimaliseren, maar zelfs al ben je perfect met de bioveiligheid, dan is er nog steeds een risico. Het gaat erom dat je dat risico tracht te beheersen, dat je waakzaam bent en de dierenarts contacteert als je vermoedt dat er iets aan de hand is.”

Alles of niets

“Bioveiligheid is niet alles of niets, het is risicobeperking. Je tracht ziekten te voorkomen, en op een zo goed mogelijke manier het dierenwelzijn te verhogen. Voorkomen dat dieren ziek worden, en doodgaan, is vanzelfsprekend goed voor het dierwelzijn. Dat is ook goed voor het produceren een ziek dier zal nooit produceren wat een gezond dier kan. Een zieke kip steekt meer energie in de afweer. 
En bioveiligheid is niet duur. Het is maar een kwestie van perceptie. In het begin kost het meer tijd, maar eens het een gewoonte is, dan wordt het een logisch onderdeel.”

Dit artikel is een verkorte versie van een langer interview. 

Het volledige artikel leest u hier, in de Pluimvee 62

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.