Toename ernstige maagdarmworminfecties

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Toename ernstige maagdarmworminfecties

15-7-2016:  Bij pathologisch onderzoek ziet GD de laatste weken een verontrustend aantal lammeren met haemonchose.

Ook bij mestonderzoek zien we een toename van ernstige maagdarmworminfecties. Daarnaast heeft de Veekijker Kleine Herkauwers de afgelopen weken veel vragen gekregen over maagdarmworminfecties in het algemeen en haemonchose in het bijzonder. Op meerdere bedrijven speelt bovendien resistentie van vooral Haemonchus contortus, de (rode) lebmaagworm die haemonchose veroorzaakt, voor gebruikte wormmiddelen. 

Vitamine B12-deficiëntie

Uit onderzoek blijkt dat op meerdere bedrijven sprake is van ernstige vitamine B12-deficiëntie.  Maagdarmworminfecties en vitamine B12-deficiëntie beïnvloeden elkaar: maagdarmwormen zijn ‘verbruikers’ van vitamine B12 maar een vitamine B12-deficiëntie zorgt ook voor een toegenomen gevoeligheid voor maagdarmworminfecties.

Wat te doen?

Haemonchose is niet een nieuw probleem in deze tijd van het jaar, maar door de huidige weersomstandigheden (‘normale’ temperaturen, hoge bodemvochtigheid en daardoor een prepatentperiode van rond de tweeëneenhalve week) en de toegenomen resistentie is de infectiedruk hoog. Door de gunstige grasgroei is het cobaltgehalte in het gras waarschijnlijk lager dan gemiddeld en daardoor de beschikbaarheid lager en als gevolg daarvan mede lagere vitamine B12-waarden. Bij twijfel adviseren wij om mestonderzoek uit te laten voeren en van vijf lammeren bloedonderzoek te doen, bij voorkeur de oudste dieren per groep. Het heeft geen of minder zin om bloedonderzoek op vitamine B12 te doen bij lammeren die krachtvoer krijgen.

Heeft u vragen over maagdarmworminfecties?

Mocht u vragen hebben dan kunt u op werkdagen tussen 15.00 en 17.00 uur contact opnemen met de Veekijker Kleine Herkauwers (0900-710000).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.