In de zomermaanden extra aandacht voor mineralen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

In de zomermaanden extra aandacht voor mineralen

5-7-2016:  Het aanvullen van spoorelementen aan het rantsoen bij veel uren weidegang is soms wat lastiger dan wanneer de koe de hele dag haar voer in de stal krijgt. Dit zie je ook terug in de gemiddelde gehalten van spoorelementen in tankmelk.

In Nederland zijn veel grondsoorten van nature arm aan spoorelementen. In die gevallen kan gras dan ook te weinig spoorelementen bevatten voor de huidige hoogproductieve koe. Als koeien veel weiden, bijvoorbeeld dag- en nacht, is aanvulling/bijvoeren van mineralen via voer of bemesting noodzakelijk.  In de resultaten van het tankmelk onderzoek op spoorelementen  zien we een duidelijk trend dat gehalten in de zomerperioden lager zijn. Alle resultaten van spoorelementen in tankmelk zijn verzameld: het gemiddelde van alle maanden is op 1,00 gesteld voor ieder spoorelement. Per maand is daarna gekeken of die maand lager of hoger was dan het gemiddelde. Een getal 0,9 zegt dat in die maand het spoorelement in tankmelk in Nederland gemiddeld 10 procent lager was dan over alle maanden heen. De zomermaanden zijn aangegeven met een groene rechthoek. In deze figuur is te zien dat alle elementen in de zomermaanden lager zijn (onder het gemiddelde) en dat in de stalperiode de waarden het hoogst zijn. Deze trend zien we tot nu toe elk jaar terug, maar de dip wordt steeds minder groot. Steeds meer bedrijven weten hun mineralen in de zomerperiode op peil te houden.  Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.