Alex Spieker: "Steeds meer naar biologisch en vrije uitloop"

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Alex Spieker: "Steeds meer naar biologisch en vrije uitloop"

27-7-2016:  Geen financiering, dus er is ook geen georganiseerd onderzoek op het gebied van pluimveegezondheid. Dat het snel weer moet worden opgepakt, daar is iedereen het over eens. Bij AVINED doen ze er momenteel alles aan om het te regelen, met Alex Spieker als drijvende kracht. Als beleidsmedewerker bij AVINED is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV), zodat GD het onderzoek snel weer kan hervatten. “Dat is een taaie klus.”

Een van de voornaamste taken van Spieker is momenteel de organisatie rondom de AVV. Een taaie klus, zegt Spieker. Met de AVV is het mogelijk alle pluimveehouders te verplichten bij te dragen aan onderzoek omtrent pluimveegezondheid. “Als dat er is kunnen we als adviescommissie gerichter werken, en de sector intensief betrekken bij elk individueel onderzoeksproject. Zo kan er voor bijvoorbeeld projecten van darmgezondheid, coccidiose, histamonas en Mycoplasma synoviae (M.s.) een begeleidingscommissie van sectorgenoten worden opgesteld die kort op de bal zit. Die kan dan eventueel bijsturen op het project en bovendien een vertaalslag maken naar de praktijk.” De aanvraag voor de AVV is bijna klaar, en zou na de zomer geregeld moeten zijn.

Belang van kennis

Waarom alle pluimveehouders daaraan zouden moeten bijdragen? “We hebben als land een exportpositie hoog te houden. Elke pluimveehouder heeft belang bij goede kennis om een zo laag mogelijke ziektedruk te houden en het rendement maximaal uit te nutten. Met financiering kunnen we onderzoek doen dat kennis en informatie oplevert om het bedrijf te optimaliseren.” En het gaat niet alleen om de pluimveehouderij zelf, vertelt Spieker. “We moeten het ook aan de maatschappij verantwoorden.”

Iedereen moet meedoen, legt hij uit. Een alternatief is er niet. “Een keten is zo sterk als zijn zwakste schakel. Als 95 procent van de pluimveehouders wil meebetalen en dus kennis en informatie kan uitwisselen, dan is er nog steeds 5 procent die dat niet doet. Dan kan het zomaar je buurman zijn die bij die 5 procent zit. Bovendien creëer je haarden op die manier. Diergezondheid is nou bij uitstek een onderwerp waarbij je kunt onderbouwen dat iedereen moet meedoen om tot een meerwaarde te komen. Anders is het dweilen met de kraan open.”

Het interview met Alex Spieker is te lezen in de Pluimvee 62. 29 juli op de deurmat, nu digitaal te lezen.

Naar het interview in de Pluimvee 62


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.