Voer BVD-bewaking tijdig uit

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voer BVD-bewaking tijdig uit

7-6-2016:  BVD-virusdragers die worden gevonden via het BVD-jongveevenster, zijn gemiddeld bijna 7 maanden oud. In enkele gevallen zijn ze zelfs een stuk ouder; er zijn BVD-dragers van zestien maanden oud gevonden. Dit onderstreept het belang van het tijdig uitvoeren van de BVD-bewaking en eventuele vervolgonderzoeken.

Een mogelijkheid om de  BVD-vrij-status op een bedrijf te bewaken is via halfjaarlijks steekproefbloedonderzoek op BVD-antistoffen bij vijf kalveren van acht tot twaalf maanden oud (BVD-jongveevenster). Wanneer tijdens dit onderzoek bij drie of meer kalveren BVD-antistoffen worden aangetoond, volgt het zogenaamde cohortonderzoek: onderzoek op BVD-virus bij alle kalveren van een tot en met zestien maanden oud. In 47 procent van alle cohortonderzoeken uitgevoerd in de periode 2007 tot 2013 werden een of meerdere BVD-dragers gevonden. De gemiddelde leeftijd van deze dragers op het moment van onderzoek was 6,8 maanden.

Op tijd onderzoeken

Hoe eerder een BVD-drager wordt gevonden en afgevoerd, hoe minder economische schade er ontstaat. Neemt u deel aan het BVD-jongveevenster, voer het bewakingsonderzoek op antistoffen dan zo snel mogelijk na de aansturing uit. Wanneer de uitslag hiervan ongunstig is (drie of meer kalfjes met BVD-antistoffen), wacht dan ook niet onnodig lang met het cohortonderzoek. BVD-dragers zijn ‘virusbommen’ en scheiden het BVD-virus continu uit. Ze vormen een voortdurende besmettingsbron en zorgen ervoor dat het BVD-virus kan blijven circuleren op uw bedrijf.

Bewaking op virus in plaats van antistoffen

In sommige gevallen kan het ook verstandig zijn om over te stappen op bewaking op BVD-virus bij alle aangehouden kalveren. Met name bij gescheiden huisvesting binnen het jongvee (kalveren tot drie maanden staan apart bijvoorbeeld) kan het zijn dat dragers pas in een laat stadium worden gevonden wanneer bewaakt wordt via steekproefbloedonderzoek op BVD-antistoffen. Dit komt doordat de steekproef van vijf dieren vooral iets zegt over de stal waarin deze dieren staan en niet over de jongste kalveren waar zich de drager juist als eerste bevindt. BVD-virusonderzoek kan in bloed bij kalfjes vanaf een maand oud, of door middel van BVD Oorbiopten, direct na de geboorte.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.