Salmonella Pullorum bij hobbypluimvee in Gelderland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Salmonella Pullorum bij hobbypluimvee in Gelderland

28-6-2016: 

Bij hobbypluimvee uit de provincie Gelderland (postcodegebied 38) is Salmonella Pullorum vastgesteld. Er was sprake van uitval en vermagering bij een koppel siervogels van diverse leeftijden. Een aantal dieren zijn opgestuurd naar GD voor nader onderzoek. 

Tijdens sectie werd een darmstoornis aangetroffen met miltzwelling, leverzwelling en ontstekingshaardjes in de nier. Uit de lever is Salmonella Pullorum gekweekt. De dierenarts en veehouder zijn in overleg over de vervolgstappen. In maart is er in een ander deel van de provincie Gelderland ook Salmonella Pullorum aangetroffen. Dat koppel en een contactkoppel dat positief bevonden is, zijn geslacht. 

S. Pullorum veroorzaakt sterfte bij jonge kippen, het sectiebeeld varieert. Bij volwassen dieren verloopt een infectie in de regel symptoomloos maar zij kunnen levenslang drager blijven en besmetten hun nakomelingen via het ei. Om deze reden is S. Pullorum bij vermeerderingspluimvee bestrijdingsplichtig. Bij Nederlands vermeerderingspluimvee is S. Pullorum al meer dan dertig jaar niet meer aangetoond, bij hobbypluimvee is S. Pullorum ook in 2012 aangetroffen. Deze casussen geven aan dat de bacterie nog altijd in Nederland aanwezig is. Het aantonen van de aanwezigheid van de bacterie binnen de hobbypluimveehouderij benadrukt het voorkómen van contacten tussen de hobby en de commerciële sector. Daarnaast zijn de voor salmonella gebruikelijke hygiënemaatregelen van belang.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.