De risico's van oppervlaktewater voor paarden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

De risico's van oppervlaktewater voor paarden

23-6-2016:  In de zomermaanden zijn veel paarden voor hun drinkwater afhankelijk van water uit sloten of ondiepe bronnen. Oppervlaktewater kent een aantal risico’s. 

Water afkomstig uit veenachtige gebieden, bevat soms veel ijzer. Als de sloot rood tot roodbruin gekleurd is, dan is er zeker sprake van veel ijzer. Paarden zijn gevoelig voor een ijzerovermaat, dit leidt gemakkelijk tot intoxicatie. Laat paarden daarom nooit uit sloten drinken waar ijzer in zit.
Een ander risico is botulisme. Dode vogels (eenden, enzovoort) in de sloot betekenen dat het water in de sloot ongeschikt is als drinkwater. 

Ook slib kan gevaarlijk zijn. Vooral bij plotselinge buien kan veel slib in het water komen, dit kan het zuurstofgehalte van het water erg verlagen. Vissen kunnen daardoor sterven, en dat maakt het water ook ongeschikt. Tenslotte zijn er nog de zogenaamde blauwalgen: dit zijn cyanobacteriën die het water een kleur geven, meestal groen. Die bacteriën produceren toxinen die lever- en nierschade kunnen veroorzaken. Het advies is daarom: als een paard afhankelijk is van slootwater, kijk dan goed naar de sloot. Bij afwijkende kleur of dode dieren, laat het paard dan niet uit de sloot drinken. 

Wilt u weten of het water geschikt is voor uw paard? Laat het dan onderzoeken bij GD

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.