Enquête paardendierenartsen: bedrijfsbehandelplan voor droes

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Enquête paardendierenartsen: bedrijfsbehandelplan voor droes

29-6-2016: 

Steeds vaker blijkt dat paarden met droes niet altijd alle traditionele symptomen, koorts, lusteloosheid, neusuitvloeiing en abcessen rondom de voorste luchtwegen, in optima forma hoeven te vertonen. Ook mildere verschijningsvormen met alleen (matige) koorts en/of neusuitvloeiing kunnen voorkomen. De infectieziekte wordt daardoor niet altijd herkend. 

Uit een enquête bleek verder dat paardendierenartsen daarnaast veel zien in een bedrijfsbehandelplan voor droes, waarbij ook de dieren op een bedrijf opgespoord worden die niet ziek zijn, maar wel de bacterie bij zich dragen.

Enquête onder 114 paardendierenartsen

Droes komt in het hele land frequent voor blijkt uit een onderzoek onder 114 Nederlandse paardendierenartsen. Vrijwel alle dierenartsen zien minimaal één tot vijf keer per jaar een droesgeval, sommigen zelfs zes tot tien keer. Dat schrijft Rhana Aarts in haar afstudeerscriptie voor de opleiding Equine, Leisure & Sports van hogeschool Van Hall Larenstein. Aarts voerde haar onderzoek naar droes uit samen met de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Paardendierenartsen richten zich vooral op de duidelijke uiterlijke symptomen van droes, zoals koorts, abcessen, en neusuitvloeiing. Maar lang niet alle paarden met droes hebben deze verschijnselen allemaal in optima forma. Ongeveer 10 procent van de paarden die droes hebben gehad, wordt daarnaast drager van de droesbacterie Streptococcus Equi Equi. Van de dierenartsen blijkt 92 procent op de hoogte van het risico van dragerdieren. Mogelijk omdat ze dragers niet altijd herkennen, behandelen dierenartsen deze paarden in veel gevallen niet. Dit kan grote gevolgen hebben voor de verspreiding van de infectieziekte.

Bedrijfsbehandelplan

Uit het onderzoek blijkt dat 82 procent van de dierenartsen positief is over een bedrijfsbehandelplan voor droes, met een belangrijke rol voor de identificatie van dragerdieren. Volgens Aarts is het noodzakelijk dat alle betrokken partijen in de paardenhouderij samenwerken: alleen dan kan een van de meest voorkomende infectieziekten bij paarden met succes worden aangepakt.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.