Inzicht in maagdarmwormen na inscharen via mestonderzoek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Inzicht in maagdarmwormen na inscharen via mestonderzoek

6-6-2016:  Het jongvee loopt al even buiten of wordt binnenkort wellicht weer uitgeschaard. Tijdens het grazen kan de maagdarmwormlarve worden opgenomen. De opgenomen larve wordt volwassen in het maagdarmkanaal van het dier en produceert na drie tot vier weken vele eitjes. Deze eitjes worden via de mest op het land uitgescheiden en kunnen nieuwe ‘gevoelige’ dieren (dieren met eerste weidegang) infecteren.

Wilt u weten of het écht nodig is om het jongvee tegen maagdarmwormen te behandelen? Dan kunt u zes tot tien weken na inscharen van het jongvee controleren hoe groot de infectiedruk is en of het nodig is om de dieren te behandelen. Mestonderzoek toont aan in welke mate de runderen besmet zijn met maagdarmwormen en is zinvol vanaf zes tot acht weken na inscharen, mits er geen wormmiddelen zijn gebruikt. Het aantal wormeieren zegt iets over de ernst van de doorgemaakte maagdarmworminfectie in het dier en besmetting op de weide. 

Wist u dat besmettelijke maagdarmwormlarven kunnen overwinteren op het land en gevoelige dieren (dieren met eerste weidegang) tot 1 juli dit jaar infecteren? Na 1 juli zijn de meeste overwinterde larven te veel uitgeput. De cyclus van de maagdarmwormlarve kan zich in één weideseizoen vele malen herhalen, waardoor een lichte infectie op de weide zich snel kan opbouwen tot een zwaardere maagdarmworminfectie. U kunt de ellende van een zware maagdarmworminfectie voorkomen door goed weidemanagement. Lees meer hierover 

Praktische tips voor maagdarmwormen

 • Als u bent begonnen of gaat beginnen met weiden, dan is het advies om binnen drie weken om te weiden naar een schoon, en het liefst tweemaal gemaaid perceel. Zo kunt u langzaam een goede immuniteit opbouwen bij de dieren met eerste weidegang, zonder dat de dieren klinisch ziek worden. 
 • Gebruik de Wormsleutel om de noodzaak van behandeling van runderen met eerste weidegang voor maagdarmworm en longwormen te beoordelen. Klik hier voor de Wormsleutel
 • Behandel uw jongvee voorafgaand aan de weidegang niet standaard preventief tegen maagdarmwormen. Onnodig behandelen kost u geld, werkt resistentie tegen wormmiddelen in de hand en maakt dat uw dieren minder weerstand opbouwen. Dit geeft weer een verhoogd risico op maagdarmwormen (Ostertagia) bij het volwassen melkvee, met onder andere verminderde melkproductie tot gevolg. 
 • Monitor jaarlijks de maagdarmworminfecties bij de volwassen melkkoeien via het Worminfecties Tankmelkabonnement. Lees hier meer over het tankmelkonderzoek


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.